Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen verbetering in inspanningsvermogen met SGLT2i in twee HF trials, één in HFrEF en één in HFpEF patiënten

Nieuws - 6 jan. 2020

Er werd aangekondigd dat er geen significante verandering in inspanningsvermogen was, gemeten door de zes-minuten looptest, na 12 weken met gebruik van de SGLT2 remmer empagliflozine vs. placebo in de EMPERIAL-Reduced trial die HF patiënten met verminderde ejectiefractie (HFrEF) includeerde en in de EMPERIAL-Preserved trial die HF patiënten met behouden ejectiefractie includeerde (HFpEF). Er werden geen nieuwe veiligheidsrisico’s opgemerkt in de EMPERIAL trials.

Het doorlopende programma omvat ook de EMPEROR-Preserved, EMPEROR-Reduced, EMPULSE en EMPA-VISION studies. Het programma onderzoekt de effecten van empagliflozine op HF-gerelateerde uitkomsten en patiënt-gerelateerde uitkomsten in HF patiënten. De EMPERIAL trials werden gestart na de postieve resultaten van de EMPA-REG OUTCOME trial, die een 38% relatieve risicioreductie in CV sterfte en een 35% relatieve risicoreductie in HF ziekenhuisopname aantoonde met empagliflozine in vergelijking met placebo in type 2 diabetes patiënten met vastgesteld CVD. Volledige resultaten van de EMPERIAL trials zullen later in 2020 worden gerapporteerd.

EMPERIAL-preserved (315 patiënten) en EMERPIAL-reduced (312 patiënten) zijn twee fase III gerandomiseerde, dubbelblinde trials in HF patiënten met en zonder diabetes. De trials onderzochten het effect van empagliflozine in vergelijking met placebo op inspanningsvermogen en HF symptomen na 12 weken in HFpEF en HFrEF patiënten. Het primaire eindpunt werd gemeten door de zes-minuten looptest.

Bron: persbericht Lilly, 13 december 2019 Bron: persbericht Boehringer Ingelheim, 13 december 2019

Deel deze pagina met collega's en vrienden: