Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Regelmatige consumptie van chilipepers geassocieerd met lager risico op totale en CVD sterfte

Chili Pepper Consumption and Mortality in Italian Adults

Literatuur - Bonaccio M, Di Castelnuovo A, Costanzo S et al., - J Am Coll Cardiol 2019, DOI: 10.1016/j.jacc.2019.09.068

Introductie en methoden

Chilipepers, welke behoren tot het geslacht Capsicum, worden vaak gebruikt in traditionele gerechten uit Zuid-Italiaanse regio’s. Chilipepers bevatten capsaicin, waarvan is waargenomen dat het CV functie en de metabole regulatie kan verbeteren [1]. Capsaicin heeft ook anti-inflammatoire en pijnstillende eigenschappen en heeft een beschermend effect tegen het ontwikkelen van atherosclerose [2]. Studies in mensen hebben aangetoond dat chilipeper consumptie bijdraagt aan gewichtsverlies en is geassocieerd met een lagere incidentie van overgewicht en obesitas [3,4]. Een dieet met capsaicin voorkomt ook een dysbiose in het microbioom, darmbarrière dysfunctie en chronische laaggradige ontstekingen in dierstudies [5]. Twee populatiestudies uit China [6] en de VS [7] lieten een associatie zien tussen regelmatige consumptie van chilipepers en een lager risico op mortaliteit. Er is echter nog geen epidemiologisch onderzoek naar de associatie tussen chilipeper consumptie en CVD en totale mortaliteit beschikbaar in een Europees cohort.

Deze observationele studie onderzocht prospectief de associatie tussen chilipeper consumptie en totale en oorzaak-specifieke mortaliteit in een grote Mediterrane populatie. Biomarkers voor CV risico werden gemeten om een mogelijk biologisch mechanisme te onderzoeken waardoor chilipeper inname een potentieel gezondheidsvoordeel zou kunnen geven. Bovendien werd onderzocht of het includeren van chilipepers een verbetering gaf op risicovoorspelling geassocieerd met de traditionele Mediterrane Dieet Score (MDS). De studie gebruikte data van 22.811 individuen van de Moli-sani Study, waarin mannen en vrouwen (≥35 jaar) willekeurig werden gerekruteerd uit de algemene bevolking van Molise, een regio in Zuid-Italië [8]. De mediane follow-up was 8.2 jaar. Het dieet gedurende het jaar voor deelname aan de studie werd vastgesteld door de EPIC (European Prospective Investigation Into Cancer) voedselinname frequentie vragenlijst, welke was gevalideerd en aangepast op de Italiaanse populatie [9]. Chilipeper consumptie werd gecategoriseerd als geen/sporadische consumptie, tot 2 keer/week, >2 tot 4 keer/week en >4 keer/week. Biomarkers voor CVD risico die gemeten werden om een mogelijk onderliggend biologisch mechanisme te onderzoeken waren serumlipiden (totaal cholesterol, HDL-c, triglyceriden), bloedglucose, CRP, CRP, NT-proBNP, hsTnI, ApoA, ApoB100, Lp(a), cystatine C, creatinine, insuline, C-peptide en serum vitamine D. Het volgen van een mediterraan dieet werd vastgesteld door de MDS [10].

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze observationele studie in een groot cohort van volwassen Italianen toonde aan dat regelmatige consumptie van chilipeper geassocieerd is met een lager risico op totale en CVD mortaliteit. Grote risicoreducties werden waargenomen voor ischemische hartziekte en cerebrovasculaire sterfte in diegenen die regelmatig chilipepers aten. De associatie tussen chilipeper consumptie met lager mortaliteitsrisico was onafhankelijk van het volgen van een mediterraan dieet en de meeste CVD biomarkers konden de associatie niet verklaren. Veder onderzoek is daarom nodig om mogelijk onderliggende biologische mechanismen te onderzoeken die verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor het geobserveerde effect van chilipepers op CV risico en mortaliteit.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op J Am Coll Cardiol.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: