Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase III CV uitkomstentrial met visolie in dyslipidemiepatiënten voortijdig beëindigd

Nieuws - 15 jan. 2020

De fase III STatin Residual risk reduction with EpaNova in hiGh cardiovascular risk paTients with Hypertriglyceridemia (STRENGTH) trial met een uit visolie ontleend mengsel van voornamelijk EPA en DHA (omega-3 carboxylzuren) is voortijdig gestopt vanwege een lage kans om voordeel te tonen in patiënten met gemengde dyslipidemie (MDL) en een hoog risico op CVD. Deze beslissing werd genomen na de aanbeveling van een onafhankelijke data monitoringscommissie.

De STRENGTH trial is een grootschalige, wereldwijze CV uitkomsten trial ontworpen om de veiligheid en het effect te evalueren van een uit visolie ontleend mengsel van vrije vetzuren voornamelijk bestaande uit EPA en DHA (4 g dagelijks) in vergelijking met placebo (maisolie) op het verlagen van het risico op majeure nadelige cardiovasculaire events (MACE) in MDL patiënten met een hoog risico op CVD met optimale statinebehandeling. In totaal werden 13.086 MDL patiënten met verhoogde triglyceridewaarden (matige hypertriglyceridemie) tussen 175-499mg/dL en een laag HDL-c geïncludeerd op 675 locaties in 22 landen.

Dit mengsel van omega-3 vetzuren is goedgekeurd in de VS en is geïndiceerd voor het reduceren van triglyceridewaarden in volwassenen met ernstige hypertriglyceridemie (≥500 mg/dL). De data van de STRENGTH trial hebben geen impact op deze indicatie. De volledige data van de STRENGTH trial zullen worden gepresenteerd op een aanstaand medisch congres.

Bron: Persbericht AstraZeneca, January 13, 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: