Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Antisense tegen apoC-III verlaagt veilig triglyceriden in patiënten met hypertriglyceridemie

Nieuws - 23 jan. 2020

Het primaire eindpunt van verlaging van triglyceriden werd behaald in de fase 2 studie, die AKCEA-APOCIII-Lrx onderzocht, in patiënten met hypertriglyceridemie en hoog risico of vastgesteld CVD. Bovendien werden meerdere secundaire eindpunten behaald en AKCEA-APOCIII-Lrx bleek veilig en werd goed verdragen.

Het doel van deze fase 2 studie was om de veiligheid en effectiviteit van verschillende doses en doseringsfrequenties van AKCEA-APOCIII-Lrx te onderzoeken. 114 Patiënten met CVD of hoog risico op CVD, die een gemiddelde triglyceride baselinewaarde van 285 mg/dL hadden, werden geïncludeerd in deze multicenter, gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde trial met verschillende doses. Patiënten werden gerandomiseerd naar subcutane injectie met AKCEA-APOCIII-Lrx of placebo voor ten minste 6 maanden (sommige patiënten werden tot 1 jaar behandeld). Doseringsfrequentie werd onderzocht in vier cohorten met doses van 10 mg tot 50 mg van totale dosis per maand.

Studieresultaten waren:

AKCEA-APOCIII-Lrx is een ligand-geconjugeerd antisense medicijn, ontworpen om de productie van apoC-III te verlagen. ApoC-III reguleert waarden van serum triglyceriden. Genetische lage waarden van apoC-III zijn geassocieerd met lagere waarden van triglyceriden en lager risico op CVD. Daarentegen zijn hogere waarden van apoC-III geassocieerd met hoge triglyceridenwaarden, die op hun beurt geassocieerd zijn met insuline resistentie en/of metabool syndroom, als ook verhoogd CVD risico.

Bron: persbericht Akcea Therapeutics, 22 januari 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: