Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Aanhoudende effectiviteit en veiligheid van PCSK9-antilichaam in HoFH en ernstig HeFH

Long-Term Evolocumab in Patients With Familial Hypercholesterolemia

Literatuur - Santos RD, Stein EA, Hovingh GK et al., - J Am Coll Cardiol. 2020; 75(6). DOI: 10.1016/j.jacc.2019.12.020

Introductie en methoden

Een hedendaags register van patiënten met heterozygote familiaire hypercholesterolemie (HeFH) toonde aan dat minder dan 5% van deze patiënten de LDL-c streefwaarde van<70 mg/dL (1.8 mmol/L) behaalt, ondanks behandeling met maximaal verdragen statines plus ezetimib [1]. Een nog kleiner deel van de patiënten met homozygote FH (HoFH) bereikt de target van <100 mg/dL (2.6 mmol/L)> Aanvullende lipideverlagende therapie bestaat, zoals lomitapide of mipomersen, maar deze middelen kennen zorgen rondom verdraagbaarheid en veiligheid [2,3]. Bovendien zijn deze middelen niet goedgekeurd voor gebruik in kinderen, wat hun toepasbaarheid in HoFH patiënten beperkt, aangezien zij al vanaf de geboorte risico lopen. Lipoproteïne aferese kan ook LDL-c niveaus verlagen in deze patiënten. Maar de effecten hiervan zijn van voorbijgaande aard en de procedure is invasief, tijdsintensief en duur, en niet beschikbaar in veel landen.

Het PCSK9-antilichaam evolocumab is goedgekeurd als aanvulling op dieet en maximaal verdragen statinetherapie in patiënten met HoFH of HeFH. Tussentijdse resultaten over evolocumabbehandeling inde TAUSSIG studie in mensen met HoFH na een gemiddelde follow-up van 1.7 jaar zijn gepubliceerd [4]. Dit artikel presenteert de uitgebreidere veiligheids- en effectiviteitsdata in mensen met HoFH of ernstige HeFH die open-label evolocumabbehandeling kregen, met of zonder aferese.

Patiënten werden gediagnosticeerd op basis van genotype of klinische criteria (gesichiedenis van onbehandeld LDL-c >500 mg/dL [13 mmol/L] plus xanthoom voor het 10e levensjaar of bewijs voor HeFH in beide ouders). Geschikte patiënten waren ten minste 12 jaar oud. Ze ontvingen stabiele lipideverlagende therapie voor ten minste 4 weken en voldeden aan een van de volgende criteria:

Aferese-status op baseline bepaalde de initiële dosering van evolocumab, waarbij patiënten op aferese 420 mg Q2W SC kregen, direct na aferese. Patiënten niet op aferese kregen evolocumab 420 mg QM. De dosering kon worden veranderd in week 12 of 24, naar inzicht van de arts. Patiënten die <5% daling van LDL-c lieten zien ondanks maximaal onderdrukte PCSK9-niveaus, konden de studie verlaten in week 12 of 24.

Het primaire doel was om de veiligheid en verdraagbaarheid van evolocumabgebruik op lange termijn te onderzoeken, en het secundaire om de lipidenverlagende effectiviteit te kwantificeren. De studie werd voortijdig gestopt, voor de geplande finale bepaling na 260 weken, omdat de sponsor vond dat voldoende informatie over veiligheid en effectiviteit op lange termijn in deze populatie was verkregen. Labresultaten zijn tot in week 216 geanalyseerd.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze open-label studie in patiënten met HoFH of ernstige HeFH laat zien dat evolocumab goed werd verdragen en veilig was gedurende een mediane follow-up van 4.1 jaar; de langste volgtijd voor een PCSK9-remmer in deze patiëntenpopulatie tot op heden. Evolocumab verlaagde LDL-c effectief, en de effecten waren consistent tijdens de studieperiode.

LEEFH

Stichting LEEFH coördineert landelijk DNA- en familieonderzoek naar Familiaire Hypercholesterolemie. Het belang van tijdige herkenning, diagnose en behandeling van FH patiënten in de eerste én tweede lijn is groot, omdat deze patiënten een hoog CV risico hebben. Voor meer informatie over LEEFH, klik op de link hieronder.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online bij J Am Coll Cardiol Lees meer over LEEFH

Deel deze pagina met collega's en vrienden: