Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Grote hartslagvariabiliteit in rust tussen individuen, maar kleine variabiliteit binnen individuen

Inter- and intraindividual variability in daily resting heart rate and its associations with age, sex, sleep, BMI, and time of year: Retrospective, longitudinal cohort study of 92,457 adults

Literatuur - Quer G, Gouda P, Galarnyk M et al., - PLoS ONE 15(2):e0227709, doi: 10.1371/journal.pone.0227709

Introductie en methoden

Verschillende studies hebben laten zien dat veranderingen in individuele hartslag (HR) metingen over een langere tijdsperiode geassocieerd zijn met CV uitkomsten [1-4]. Longitudinale, individuele HR data die dagelijks verkregen worden in normale leefomstandigheden over lange perioden kunnen mogelijk meer informatie geven dan een enkele HR meting. Commercieel verkrijgbare activity trackers bevatten vaak sensors die HR continue kunnen meten. De nauwkeurigheid van deze sensors is vergelijkbaar met die van standaard ECG monitoring, vooral tijdens rust [5-7]. Deze studie gebruikte data van activity trackers voor de evaluatie van de inter- en intra-individuele variabiliteit van HR in rust (RHR).

Deze retrospectieve, observationele cohortstudie verzamelde data van 92,457 individuen die een activity tracker gebruikten gedurende een minimum van 35 weken, ten minste 2 dagen per week, en ten minste 20 uur per dag. De gemiddelde leeftijd was 45.8 ± 14.4 jaar, 63% was vrouw en de gemiddelde BMI was 28.4 ± 5.8 kg/m². De RHR die gemeten werd door de activity trackers is naar verwachting representatief voor de echte RHR waarde die gemeten zou worden in een liggende positie onmiddellijk na het ontwaken maar voor het opstaan uit bed. Associaties van zowel individuele gemiddelde RHR als RHR variabiliteit, met leeftijd, BMI en gemiddelde slaaptijd (gemeten door de activity tracker) werden geanalyseerd. Verder werden RHR variabiliteit tussen individuen en veranderingen op lange- en korte termijn in een dagelijkse RHR binnen individuen onderzocht.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze retrospectieve, observationele studie onderzocht de inter- en intra-individuele variabiliteit in dagelijkse RHR en liet zien dat de gemiddelde RHR in grote mate varieert tussen individuen (tot 70 bpm). De intra-individuele RHR was consistenter in de tijd. Een prospectieve studie is nodig om te onderzoeken of informatie over de dagelijkse RHR van belang kan zijn voor vroege detectie van belangrijke fysiologische veranderingen in individuen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op PLoS ONE

Deel deze pagina met collega's en vrienden: