Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees of gevogelte eten geassocieerd met incidente CVD

Associations of Processed Meat, Unprocessed Red Meat, Poultry, or Fish Intake With Incident Cardiovascular Disease and All-Cause Mortality

Literatuur - Zhong VW, Van Horn L, Greenland P et al., - JAMA Intern Med. 2020. doi: 10.1001/jamainternmed.2019.6969.

Introductie en methoden

Consumptie van bewerkt vlees is geassocieerd met CVD en algehele sterfte [1-8]. Er is echter nog onzekerheid of consumptie van onbewerkt rood vlees, gevogelte of vis ook geassocieerd is met CVD en mortaliteit. Deze data-analyse van gepoolde individuele data van 6 prospectieve cohortstudies die deel uitmaakten van het Lifetime Risk Pooling Project Project (ARIC (Atherosclerosis Risk in Communities) study, CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults) study, CHS (Cardiovascular Health Study), FHS (Framingham Heart Study), FOS (Framingham Offspring Study), en MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis) [9] onderzocht de associaties tussen inname van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, gevogelte of vis en incidente CVD en sterfte door alle oorzaken.

Data van 29,682 Amerikaanse volwassenen werden geanalyseerd. De gemiddelde leeftijd was 53.7 (SD: 15.7) jaar op baseline, 44% was man. Baseline dieetdata van 1985 tot 2002 werden verzameld aan de hand van een gevalideerde voedselinnamefrequentievragenlijst of de dieetgeschiedenis. Deelnemers hadden geen CVD op baseline. De mediane follow-up was 19.0 (IQR:14.1-23.7) jaar. Eén portie was gedefinieerd als 4 oz (113 g) onbewerkt rood vlees of gevogelte, of 3 oz (85 g) vis. Bij bewerkt vlees werd 1 portie gedefinieerd als 2 plakken bacon, 2 kleine worstjes, of 1 hotdog.

De twee primaire uitkomsten waren incidente CVD (gedefinieerd als een samengestelde uitkomst van fatale en niet-fatale coronaire hartziekte, fatale en niet-fatale beroerte, fataal en niet-fataal hartfalen, en sterfte door andere CVD-gerelateerde oorzaken), en sterfte door alle oorzaken.

Belangrijkste resultaten

incidente CVD

Sterfte door alle oorzaken

Conclusie

Grotere inname van bewerkt vlees, onbewerkt rood vlees, of gevogelte, maar niet vis, was significant geassocieerd met incidente CVD. Grotere inname van bewerkt vlees of onbewerkt rood vlees, maar niet gevogelte of vis, was significant geassocieerd met sterfte door alle oorzaken. De effecten van de associaties waren klein (variërend van ongeveer 3% tot 7%). De toegenomen 30-jaars absolute risico’s waren kleiner dan 2%.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Intern Med.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: