Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EAS consensus statement over belangrijke biologische mechanismen van LDL-c resulterend in ASCVD

Nieuws - 2 mrt. 2020

Het European Atherosclerosis Society Consensus Panel heeft een consensus statement gepubliceerd over belangrijke biologische mechanismen van LDL-c in de pathofysiologie van atherosclerotisch CVD (ASCVD). Vastgestelde en nieuwe bewijsvoering van ASCVD op het moleculaire, cellulaire en weefselniveau worden besproken in deze publicatie om antwoord te geven op de vraag welke belangrijke biologische mechanismen ten grondslag liggen aan de centrale rol van LDL in de pathofysiologie van ASCVD als doel voor toekomstig onderzoek en mogelijk voor ontwikkeling van nieuwe therapieën om de last van ASCVD te verminderen.

Deze tweede statement volgt op de eerste consensus statement met uitgebreide bewijsvoering dat LDL-c causaal is in atherosclerose.

Deze tweede statement omvat afweging van factoren die de atherogeniciteit van LDL in de arteriële vaatwand beïnvloeden, als ook downstream effecten door LDL partikels op het atherogene proces. Bewijsvoering voor de causale rol van andere apoB-bevattende lipoproteïnen in ASCVD wordt kort benoemd. Pathofysiologische en genetische componenten van ASCVD die nog niet volledig begrepen worden, zijn ook beschreven in de publicatie.

Bron: European Heart Journal, ehz962, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz962

Deel deze pagina met collega's en vrienden: