Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ESC Position statement over aanhoudend ACEi- en ARBs-gebruik ten tijde van coronavirus COVID-19 uitbraak

Nieuws - 16 mrt. 2020

De Council of Hypertension van de ESC heeft een position statement uitgebracht, waarin sterk wordt aangeraden door te gaan met gebruik van ACEi en ARBs, aangezien er geen klinisch of wetenschappelijke bewijsvoering is dat behandeling met deze antihypertensiva gestopt zou moeten worden ten tijde van de coronavirus COVID-19 uitbraak.

Er is gesuggereerd dat ACEi of ARBs mogelijk nadelige effecten hebben in opgenomen COVID-19 geïnfecteerde personen en dat ACEi en ARBs mogelijk risico op infectie en ernst van infectie verhogen. Deze bezorgdheid is gebaseerd op de observatie dat het COVID-19 coronavirus aan het ACE2 enzym bindt en ACE2 waarden verhoogd zijn met ACEi en ARBs behandeling. Sommige patiënten en artsen zijn bezorgd geraakt (ook door de verspreiding van deze boodschap door sociale media) en zijn gestopt met het innemen van ACEi of ARB medicatie. De ESC Council of Hypertension wil echt benadrukken dat deze speculatie over de onveiligheid van ACEi of ARBs in relatie tot COVID-19 niet gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs. In tegendeel, er is bewijsvoering van dierstudies die suggereren dat deze therapieën beschermend zijn tegen serieuze longcomplicaties in COVID-19 geïnfecteerde patiënten.

De Heart Failure Society of America (HFSA), ACC en AHA hebben ook een statement uitgebracht over dit onderwerp met dezelfde boodschap: de aanbeveling van doorgaan met gebruik van RAAS antagonisten in patiënten die momenteel ACEi en ARBs gebruiken voor indicaties waar deze middelen voordeel geven, zoals bij hartfalen, hypertensie of ischemische hartziekte, tijdens de COVID-19 pandemie.

Bron: ESC Position Statement van de ESC Council on Hypertension, 13 maart 2020 Klik hier voor de HFSA/ACC/AHA statement

Deel deze pagina met collega's en vrienden: