Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NOAC plus aspirine vermindert CV events bij stabiele CAD en/of PAD patiënten met en zonder diabetes

Nieuws - 29 mrt. 2020

The Role Of Combination Antiplatelet And Anticoagulation Therapy In Diabetes And Cardiovascular Disease: Insights From The Compass Trial

Gepresenteerd op at ACC.20 door Deepak Bhatt, MD (Boston, MA, USA)

Introductie en methoden

Patiënten met CAD of PAD en diabetes hebben een hoog risico op CV events. Een mogelijke manier om residueel CV risico aan te pakken, is duale pathway-inhibitie (DPI), waarbij antiplaatjestherapie gecombineerd wordt met antistollingstherapie.

Deze vooraf gespecificeerde analyse van de COMPASS trial onderzocht specifiek het effect van DPI bij 6,922 patiënten die diabetes op baseline hadden en 11,356 patiënten zonder diabetes. Alle patiënten hadden stabiele CAD en/of PAD. Patiënten werden gerandomiseerd om ofwel een lage dosis rivaroxaban (2.5mg, tweemaal daags) plus aspirine (100mg, dagelijks) of placebo plus aspirine (100mg, dagelijks) te ontvangen.

Het primaire effectiviteitseindpunt was CV sterfte, MI of beroerte. Secundaire effectiviteitseindpunten bestonden uit sterfte door alle oorzaken en het samengestelde eindpunt van CV sterfte, MI, beroerte, MALE of majeure vasculaire amputatie. Het primaire veiligheidseindpunt was majeure bloeding. Het vooraf gespecificeerde netto klinische voordeel bestond uit CV sterfte, MI, beroerte, fatale bloeding, en symptomatische bloeding in een belangrijk orgaan.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een lage dosis rivaroxaban plus aspirine verlaagde het primaire eindpunt bij patiënten met CAD en/of PAD, ongeacht de aan- of afwezigheid van diabetes, vergeleken met aspirine alleen. Absolute risicoreducties waren numeriek groter bij patiënten met diabetes dan bij diegenen zonder diabetes. Er werd een significante toename in majeure bloedingen waargenomen in de rivaroxaban plus aspirine-arm in vergelijking met de alleen aspirine-arm voor patiënten met en zonder diabetes. Er werd echter geen verschil gevonden tussen de behandelarmen voor intracraniële of fatale bloedingen. Het netto klinische voordeel was gereduceerd in de rivaroxaban plus aspirine-arm bij patiënten met en zonder diabetes, en was numeriek groter bij patiënten met diabetes.

- Onze verslaglegging van ACC.20 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres -

De resultaten werden tegelijkertijd gepubliceerd in Circulation Bekijk de video van prof. Bhatt

Deel deze pagina met collega's en vrienden: