Cardiovasculaire Geneeskunde.nl
NOAC net zo goed als heparine in preventie van kanker-geassocieerde VTE events

NOAC net zo goed als heparine in preventie van kanker-geassocieerde VTE events

Nieuws - 30 mrt. 2020

Apixaban For The Treatment Of Venous Thromboembolism Associated With Cancer: The Caravaggio Study

Gepresenteerd op ACC.20 door Cecilia Becattini (Perugia, Italië)

Introductie en methoden

Kankerpatiënten met veneuze trombo-embolie (VTE) hebben een risico op recidief VTE. Daarom zijn studies over gebruik van antistollingstherapie nodig. Belangrijke richtlijnen raden aan om laag-moleculair-gewicht heparine te gebruiken en recent zijn edoxaban en rivaroxaban toegevoegd. Risico op bloeding is echter verhoogd met deze medicijnen en daarom wordt er getwijfeld aan klinisch voordeel.

De Caravaggio studie onderzocht of apixaban niet-inferieur was aan dalteparine in preventie van proximale DVT en/of PE in kankerpatiënten. Dit was een gerandomiseerde, open-label, PROBE, niet-inferioriteit trial waarin kankerpatiënten met objectief bevestigde acute proximale DVT of PE werden gerandomiseerd naar apixaban (n=576) of dalteparine (n=579) en gevolgd voor 6 maanden. Primaire effectiviteitsuitkomst was objectief bevestigd recidief proximale DVT of PE. Bovendien werd veiligheid bepaald als majeure bloeding volgens EMA definitie.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Apixaban was non-inferieur aan dalteparine in verlagen van kanker-geassocieerde VTE events en er werd geen verschil in bloedingen, waaronder GI bloedingen, gezien tussen de twee behandelgroepen.

Discussie

De discussant Sahil Parikh, MD (New York, NY, VS) merkte op dat de meeste eerder studies een verhoogd bloedingsrisico lieten zien met een NOAC, maar in de Caravaggio trial werd geen verhoogd risico gezien. Hij zei ‘this adds another bullet in the gun’. Hij vroeg zich verder af welke NOAC te gebruiken. Dit is lastig aangezien we geen data van vergelijkingen tussen NOACs hebben. Aangezien medicijn-medicijn interacties een grotere rol spelen in kankerpatiënten hebben we nu een alternatieve therapie om te gebruiken in deze patiënten.

- Our coverage of ACC.20 is based on the information provided during the congress –

De CARAVAGGIO resultaten werden tegelijkertijd gepubliceerd in NEJM Bekijk een video over de Caravaggio trial

Deel deze pagina met collega's en vrienden: