Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Fase III trial met SGLT2i in CKD patiënten voortijdig beëindigd vanwege overweldigende effectiviteit

Nieuws - 31 mrt. 2020

De fase III Dapagliflozin And Prevention of Adverse outcomes in Chronic Kidney Disease (DAPA-CKD) trial met de SGLT2 inhibitor dapagliflozine zal voortijdig worden beëindigd vanwege een overweldigende effectiviteit bij patiënten met chronische nierziekte (CKD) met en zonder diabetes. Deze beslissing werd genomen na de aanbeveling van een onafhankelijke datamonitoringscommissie.

De DAPA-CKD trial is een internationale, multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde trial ontworpen om de effectiviteit van dapagliflozine (10mg, eenmaal daags) te evalueren vergeleken met placebo, in aanvulling op standaardzorg. Het primaire eindpunt is verslechtering van nierfunctie, gedefinieerd als een samengesteld eindpunt van eGFR-afname ≥50%, ESKD en CV- of niersterfte. In totaal werden 4,245 patiënten met CKD stadia 2-4 en met verhoogde uitscheiding van albumine in de urine, met en zonder T2DM, geïncludeerd in 21 landen.

In augustus 2019 gaf de FDA de Fast Track status voor de ontwikkeling van dapagliflozine om progressie van nierfalen te vertragen en om CV en niersterfte te voorkomen in CKD patiënten.

De volledige resultaten van DAPA-CKD trial zullen ingediend worden voor presentatie tijdens een aanstaand medisch congres.

Bron: Persbericht AstraZeneca, 30 maart 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: