Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hogere behandelniveaus van EPA geassocieerd met verlaagd risico op CV uitkomsten

Nieuws - 6 apr. 2020

EPA Levels and Cardiovascular Outcomes in the Reduction of Cardiovascular Events with Icosapent Ethyl–Intervention Trial

Gepresenteerd op ACC.20 door Deepak Bhatt (Boston, MA, VS)

Introductie en methoden

De REDUCE-IT trial toonde aan dat gebruik van 4 g icosapent ethyl geassocieerd was met een verlaging in het primaire eindpunt, een samenstelling van CV sterfte, MI, beroerte, coronaire revascularisatie en onstabiele angina in vergelijking met placebo (HR 0.75, 95%CI:0.68-0.83, P<0.00000001). Het belangrijke secundaire eindpunt van ‘harde eindpunten’ bestaande uit CV sterfte, MI en beroerte was ook verminderd in de icosapent ethyl groep in vergelijking met placebo (HR 0.74, 95%CI: 0.65-0.83). De vraag die daarop volgde was, wat drijft deze grote risicoreductie?

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze subanalyse van de REDUCE-IT trial toonde aan dat hogere behandelniveaus van EPA geassocieerd waren met lager risico op CV uitkomsten, waaronder het primaire eindpunt, het belangrijke secundaire eindpunt, MI, beroerte, revascularisatie, onstabiele angina, plotseling hartdood, hartstilstand, nieuw hartfalen en totale sterfte.

Bhatt merkte op dat de geobserveerde effecten in de REDUCE-IT trial lijken te worden gemedieerd door EPA niveaus. Basic science studies hebben gesuggereerd dat deze effecten specifiek zijn en kunnen niet gegeneraliseerd worden naar andere EPA formuleringen anders dan icosapent ethyl or naar DHA.

Discussie

Deze studie valideerde het unieke voordeel van EPA, volgens de discussant, Eugene Yang, MD (Bellevue, WA, VS). Ook ten aanzien van de STRENGTH CV trial die vroegtijdig beëindigd was en een combinatie van EPA en DHA bestudeerde. Er zijn verschillende effecten van EPA en DHA, zoals prof. Bhatt ook had bemerkt en in combinatie hebben deze mogelijk ongunstige effecten. Een lagere dosis van EPA en DHA in de ASCEND trial gepubliceerd in 2018 had ook geen CV voordeel aangetoond. Het lijkt erop dat EPA zijn effecten niet medieert door lipidenverlaging, maar pleiotrope effecten – anti-inflammatoire effecten of andere targets die nog niet ontdekt zijn- kunnen mogelijk een rol spelen. Uiteindelijk merkte hij op dat beter begrijpen van het verhoogde bloedingsrisico (hoewel niet significant verhoogd) geobserveerd met icosapent ethyl nodig is.

-Onze verslaglegging van ACC.20 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Bekijk de video van prof. Bhatt

Deel deze pagina met collega's en vrienden: