Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

P2Y12i monotherapie vermindert netto nadelige klinische events in ACS patiënten na PCI

Nieuws - 9 apr. 2020

Ticagrelor With Or Without Aspirin In Acute Coronary Syndrome After Percutaneous Coronary Intervention: Randomized Evaluation Of Ticagrelor Monotherapy After 3-month Dual-antiplatelet Therapy In Acute Coronary Syndrome

Gepresenteerd op ACC.20 door Yangsoo Jang, MD, PhD (Seoul, Zuid Korea)

Introductie en methoden

Duale antiplaatjestherapie (DAPT) gedurende 12 maanden met aspirine plus een P2Y12-remmer wordt momenteel aanbevolen voor patiënten met ACS die PCI ondergaan met medicijnafgevende stents. De TICO trial onderzocht het effect van ticagrelor monotherapie na 3 maanden DAPT op netto nadelige klinische events (NACE), een combinatie van risico op ischemie en bloedingen, vergeleken met op ticagrelor gebaseerde DAPT van 12 maanden in patiënten met ACS die PCI ondergingen met een bio-resorbeerbare polymeer sirolimus-afgevende stent.

3,056 ACS patiënten die PCI ondergingen werden gerandomiseerd om ofwel ticagrelor monotherapie na 3 maanden DAPT (3 maanden ticagrelor plus aspirine, gevolgd door 9 maanden ticagrelor monotherapie, n=1527) of conventionele behandeling (12 maanden ticagrelor plus aspirine, n=1529) te ontvangen.

Het primaire eindpunt was NACE, wat bestond uit de samengestelde uitkomst van TIMI majeure bloedingen, en majeure nadelige cardiale en cerebrovasculaire events (sterfte door alle oorzaken, MI, stent trombose, beroerte of target vessel revascularisatie) na 12 maanden.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Bij patiënten met ACS die PCI met medicijnafgevende stents ondergingen, verminderde ticagrelor monotherapie na een initiële behandelingsperiode van 3 maanden met DAPT het risico op NACE in vergelijking met 12 maanden DAPT. Het lagere risico op NACE in de ticagrelor monotherapiegroep werd voornamelijk veroorzaakt door een verlaagd risico op majeure bloedingen.

-Onze verslaglegging van ACC.20 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: