Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Meer hartstilstanden buiten het ziekenhuis tijdens de COVID-19 uitbraak in Lombardije, Italië in vergelijking met 2019

Out-of-Hospital Cardiac Arrest during the Covid-19 Outbreak in Italy

Literatuur - Baldi E, Sechi GM, Mare C, et al. - N Engl J Med 2020, doi: 10.1056/NEJMc2010418

Introductie en methoden

Hoewel bekend is dat er een verhoogd risico op respiratoir falen en cardiale complicaties is in diegenen met COVID-19, is het niet duidelijk of het risico op hartstilstand buiten het ziekenhuis verhoogd is in patiënten met COVID-19. Buiten China, was het Lombardije-gebied in Italië één van de eerste gebieden met een uitbraak van COVID-19.

De Lombardia Cardiac Arrest Registry (Lombardia CARe) werd gebruikt om de incidentie van hartstilstand buiten het ziekenhuis (out-of-hospital cardiac arrest, OHCA) te bestuderen in de provincies Lodi, Cremona, Pavia, en Mantue in het Lombardije-gebied in Italië tijdens de eerste 40 dagen van de COVID-19 uitbraak daar (21 februari tot 31 maart, 2020). Incidentie van OHCA werd vergeleken met die tijdens dezelfde periode in 2019. Symptomen die wijzen op COVID-19 (koorts ≥3 dagen voor OHCA, met hoesten, dysnea of beide) of positieve testresultaten voor OHCA of na sterfte werden genoteerd.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Er was een toename van 58% in OHCA in Lombardije, Italië tijdens de eerste 40 dagen van de COVID-19 uitbraak in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, en toename was zelfs groter in de Lodi en Cremona provincies. Deze kwestie moet worden overwogen wanneer overheden strategieën plannen om de COVID-19 pandemie aan te pakken, vooral tijdens verwachte terugkerende uitbraken.

Vind dit artikel online op NEJM Bekijk een video van Baldi

Deel deze pagina met collega's en vrienden: