Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

HF en CKD meest voorkomende eerste manifestaties van CV- en nierziekte bij T2DM

Heart failure and chronic kidney disease manifestation and mortality risk associations in type 2 diabetes: a large multinational cohort study

Literatuur - Birkeland KI, Bodegard J, Eriksson JW et al., - Diabetes Obes Metab. 2020. doi: 10.1111/dom.14074.

Inleiding en methoden

HF en CKD, ook bekend als cardiorenale ziekte, hebben een hoge prevalentie en CV- en sterfterisico onder patiënten met T2DM [1-11]. De ernst van beide aandoeningen wordt verergerd doordat HF kan leiden tot nierfalen en vice versa, wat resulteert in cardiorenaal syndroom (CRS) [12, 13]. Er is aangetoond dat de risico's van HF en CKD hoog blijven bij patiënten met T2DM ondanks het gebruik van gevestigde behandelstrategieën voor CVD [14-16]. Ook is niet goed bekend hoe HF en CKD zich in de tijd ontwikkelen bij patiënten met T2DM.

Deze multinationale cohortstudie evalueerde de temporele ontwikkeling van HF en CKD bij T2D-patiënten (n=772336) die aanvankelijk vrij waren van cardiovasculaire- en nierziekte (CVRD). Deze CVRD-vrije T2D-patiënten kwamen uit Engeland, Duitsland, Japan, Nederland, Noorwegen en Zweden. CVRD-vrije T2DM-patiënten waren gedefinieerd als die patiënten zonder enige geregistreerde voorgeschiedenis van CV- of nierziekte, waaronder beroerte, MI, (onstabiele) angina pectoris, AF, HF, coronaire revascularisatie, PAD, perifere arteriële revascularisatie of CKD. Ze werden onderzocht van index tot eerst geregistreerde CVRD-event. Het eerste CVRD-event was gedefinieerd als eerst geregistreerde diagnose (binnen of buiten het ziekenhuis) van HF, CKD, cardiorenale ziekte (HF of CKD), beroerte, MI of PAD. Ook werden, ter vergelijking met CVRD-vrije patiënten, patiënten met een enkele CVRD-manifestatie geïdentificeerd bij index, waaronder manifestaties van beroerte, MI, PAD, HF of CKD, en de afzonderlijke componenten HF, CKD en CRS. Uitkomsten om risico-associaties in te schatten waren sterfte door alle oorzaken, CVD sterfte en genoemde CVRD-uitkomsten. Gemiddelde follow-up was 4,5 jaar.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Onder T2DM-patiënten die aanvankelijk vrij waren van CVRD, was cardiorenale ziekte (HF of CKD) de meest voorkomende eerste CVRD-manifestatie. Patiënten met een enkele manifestatie van cardiorenale ziekte hadden een verhoogd sterfterisico door alle oorzaken en CVD sterfterisico, evenals een verhoogd risico op MI, beroerte en PAD, vergeleken met patiënten zonder CVRD voorgeschiedenis.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Diabetes Obes Metab

Deel deze pagina met collega's en vrienden: