Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Icosapent ethyl vermindert risico op coronaire revascularisatie

Nieuws - 25 mei 2020

Eerste en totale (eerste en volgende) coronaire revascularisatie, waaronder coronair stenting en cardiale bypass operatie, waren significant verlaagd met respectievelijk 34% en 36% met inname van 4 g/dag icosapent ethyl in vergelijking met placebo (beide P<0.0001), aangetoond in vooraf gespecificeerde tertiaire eindpunt analyses van de REDUCE-IT trial.

Deze analyses van de REDUCE-IT trial omvatten verschillende typen van coronaire revascularisatie-events in statine-behandelde patiënten met verhoogde triglyceride-waarden (135-499 mg/dL), die CVD of diabetes hadden met aanvullende CV risicofactoren. Vooraf gespecificeerde tertiaire eindpunten van urgente, emergente en electieve revascularisaties waren verlaagd met respectievelijk 34% (P<0.0001), 38% (P=0.02) en 32% (P<0.0001) in diegenen die icosapent ethyl ontvingen in vergelijking met placebo.

Post-hoc analyses toonden aan dat icosapent ethyl verlaagde percutane coronaire interventie (PCI) met 32% (P<0.001) en coronaire bypassoperatie (CABG) met 39% (P=0.0005) in vergelijking met placebo.

Deze bevindingen werden gepresenteerd op de Society for Cardiovascular Angiography & Interventions 2020 Scientific Sessions door Benjamin Peterson, MD, Brigham and Women’s Hospital en Harvard Medical School.

REDUCE-IT was een wereldwijde, CV uitkomstentrial die het effect van icosapent ethyl onderzocht in patiënten op statinetherapie, die verhoogde triglyceriden hadden tussen 135-499 mg/dL en vastgesteld CVD of diabetes en ten minste één CV risicofactor. 8179 Patiënten werden geïncludeerd op >400 klinische locaties in 11 landen. Primaire resultaten werden gepubliceerd in de NEJM in november 2018. Inname van icosapent ethyl leidde tot reductie in ischemische events.

Icosapent ethyl-capsules bestaan volledig uit de actieve ingrediënt icosapent ethyl, een unieke vorm van eicosapentaeenzuur. Het was in eerste instantie goedgekeurd als een aanvullende therapie op dieet om triglycerideniveaus te verlagen in volwassenen met ernstige (≥500 mg/dL) hypertriglyceridemie. De nieuwe indicatie in diegenen met CV risico voor icosapent ethyl werd goedgekeurd door de FDA in december 2019.

Icosapent ethyl vermindert risico op coronaire revascularisatie

Download de slide Bron: persbericht Amarin Corporation, 14 mei 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: