Gebruik van antistolling in het ziekenhuis en sterfte in opgenomen COVID-19 patiënten
Association of Treatment Dose Anticoagulation with In-Hospital Survival Among Hospitalized Patients with COVID-19
Literatuur - Paranjpe I, Fuster V, Lala A, et al. - J Am Coll Cardiol 2020, doi: https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.05.001Introductie en methoden
Er is een hoge incidentie van trombotische complicaties geobserveerd in opgenomen COVID-19 patiënten [1,2]. Er zijn anekdotische observaties van verbeterde uitkomsten met systemische antistolling, maar de rol van antistolling in behandelen van COVID-19 patiënten is niet bekend [3,4]. Daarom onderzocht deze studie de associatie tussen gebruik van antistolling in het ziekenhuis en overleving in een groot cohort van COVID-19 patiënten.
Van 2773 opgenomen COVID-19 patiënten binnen het Mount Sinai Health System in de stad New York tussen 14 maart en 11 april 2020, ontvingen 786 (28%) antistolling tijdens ziekenhuisverblijf.
Belangrijkste resultaten
- Patienten behandeld met antistolling hadden een sterftepercentage in het ziekenhuis van 22.5% met een mediane overleving van 21 dagen, in vergelijking met 22.8% en mediane overleving van 14 dagen in patiënten die geen antistolling ontvingen.
- Patiënten die antistolling ontvingen hadden vaker invasieve mechanische ventilatie nodig dan diegenen zonder antistolling (29.8% vs. 8.1, P<0.001).
- Diegenen die antistolling ontvingen hadden significant verhoogde baseline niveaus van protrombinetijd, geactiveerde partiële tromboplastinetijd, lactaat dehydrogenase, ferritine, C-reactief proteïne, en D-dimeer in vergelijking met patiënten die geen antistolling ontvingen.
- Onder diegenen die mechanische ventilatie nodig hadden (n=395), hadden patiënten die antistolling ontvingen een sterftepercentage in het ziekenhuis van 29.1% met een mediane overleving van 21 dagen en diegenen die geen antistolling ontvingen was het sterftecijfer 62.7% met een mediane overleving van 9 dagen.
- Langere duur van antistollingsbehandeling was geassocieerd met verlaagd risico op sterfte (gecorrigeerd HR HR 0.86, 95%CI: 0.82-0.89, P<0.001).
- 24 Patiënten (3%) die antistolling ontvingen hadden (majeure) bloedingsevents in vergelijking met 38 (1.9%) patiënten die geen antistolling ontvingen (P=0.02).
Conclusie
De auteurs concluderen dat deze bevindingen suggereren dat systemische antistolling mogelijk geassocieerd is met verbeterde uitkomsten in patiënten opgenomen met COVID-19. Ze merken echt erop dat voordeel van systemische antistolling gewogen moet worden tegen het risico op bloedingen. De associatie tussen gebruik van antistolling en mechanische ventilatie geeft mogelijk ernstigere klinische presentatie weer van patiënten die antistolling nodig hebben.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: