Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Statinetherapie effectief en veilig bij kinderen en adolescenten met FH

Efficacy and safety of statin use in children and adolescents with familial hypercholesterolaemia: a systematic review and meta-analysis of randomized-controlled trials

Literatuur - Anagnostis P, Vaitsi K, Kleitsioti P et al., - Endocrine 2020. doi: 10.1007/s12020-020-02302-8.

Introductie en methoden

Familiale hypercholesterolemie (FH) wordt gekenmerkt door verhoogde LDL-c concentraties en wordt op autosomaal dominante wijze overgeërfd [1,2]. Heterozygote FH (HeFH) wordt gekenmerkt door LDL-c concentraties variërend tussen 190 en 500 mg/dL (4.9 – 12.9 mmol/L) en treft ~1:200-1:300 mensen wereldwijd. Homozygote FH (HoFH) is zeldzamer (1:160.000 tot 1:300.000 individuen), met LDL-c concentraties >500 mg/dL (>12.9 mmol/L) [2]. Langdurige blootstelling aan hoge LDL-c niveaus of andere lipiden maken FH-patiënten vatbaar voor een verhoogd risico op CVD vanaf de kinderleeftijd [1]. Statines zijn de aanbevolen behandeling voor kinderen en volwassenen met FH [3-6]. In deze studie werden een systematische review en meta-analyse uitgevoerd om de lipideverlagende effectiviteit van statines op totaal cholesterol (TC), LDL-c, trigliceriden (TG), HDL-c en apolipoproteïne B (apo-B) concentraties te onderzoeken bij kinderen en adolescenten met FH in vergelijking met placebo. Bijwerkingen geassocieerd met statinegebruik en vergelijkende data met betrekking tot de dosis werden ook onderzocht.

Deze studie includeerde studies bij patiënten (leeftijdscategorie 8-18 jaar) die FH hadden volgens de Nederlandse Lipid Clinic Score, de US Make Early Diagnosis to Prevent Early Death of de Simon Broom-criteria. De geïncludeerde studies leverden extraheerbare data en gebruikten statinemonotherapie in de interventiegroep en placebo of dieet in de controlegroep. Een totaal van tien gerandomiseerde klinische onderzoeken (RCT's) werd opgenomen in de kwalitatieve analyse en negen in de kwantitatieve analyse, wat een totaal aantal van 1191 individuen met FH opleverde (allemaal met HeFH, gemiddelde leeftijd was 13.3 ± 2.5 jaar, variërend van 10.6 ± 2.9 tot 15 ± 2 jaar).

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Statinebehandeling bij kinderen en adolescenten met FH vermindert TC, LDL-c en apo-B, in vergelijking met placebo of dieet. Er werd ook een bescheiden verlaging van de TG concentraties en een bescheiden verhoging van de HDL-c niveaus waargenomen. Statinepotentie lijkt een effect te hebben op de lipideverlagende effectiviteit in deze leeftijdsgroep. Statines werden over het algemeen goed verdragen en er werden geen klinische tekenen van negatieve effecten op groei of seksuele ontwikkeling waargenomen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Endocrine.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: