AF patiënten zonder CV comorbiditeiten hebben geen verhoogd risico op beroerte
Association of Atrial Fibrillation Without Cardiovascular Comorbidities and Stroke Risk: From the REGARDS Study
Introductie en methoden
Atriumfibrilleren (AF) gaat gepaard met een tweevoudig verhoogd risico op sterfte door alle oorzaken en een vijfvoudig verhoogd risico op beroerte [1-3]. Antistollingsbehandeling is geïndiceerd voor de meeste patiënten met niet-valvulaire AF met een CHA2DS2VASc-score van ≥2 [4,5]. Het risico/batenprofiel van antistollingsbehandeling bij AF patiënten zonder CV comorbiditeiten blijft echter onduidelijk. In de literatuur bestaat geen consensus over het risico op een beroerte bij AF patiënten zonder CV comorbiditeiten. Sommige studies hebben een verhoogd risico op een beroerte gevonden bij deze patiënten [6-8], terwijl andere studies melden dat het risico op een beroerte niet te onderscheiden is van de algemene bevolking [9,10]. Deze studie evalueerde het risico op beroerte bij patiënten met en zonder AF en met en zonder comorbiditeiten in de REGARDS studie (Reasons for Geographic and Racial Differences in Stroke) [11].
De REGARDS studie was een longitudinale populatie-gebaseerde cohortstudie waaraan 30239 zwarte en witte mensen deelnamen, ≥45 jaar oud. De studie was ontworpen om regionale en raciale verschillen in het risico op een beroerte te onderzoeken. Voor de huidige studie werden in totaal 28253 in deelnemers uit de REGARDS studie onderverdeeld in 4 groepen: 1: deelnemers zonder AF en zonder CV comorbiditeiten (referentiegroep, n=7837, 27.7%), 2: deelnemers zonder AF maar met CV comorbiditeiten (n=18103, 64.1%), 3: deelnemers met AF maar geen CV comorbiditeiten (n=386, 1.4%) en 4: deelnemers met AF en CV comorbiditeiten (n = 1927, 6.8%).
Het primaire doel was om het risico op beroerte te evalueren bij patiënten met AF maar zonder CV comorbiditeiten (groep 3), vergeleken met patiënten zonder AF en zonder CV comorbiditeiten (groep 1). De mediane follow-up was 8.7 jaar (IQR 5.8-11.6).
Belangrijkste resultaten
- De HR voor beroerte was niet significant verschillend bij deelnemers met AF en zonder CV comorbiditeiten (groep 3), in vergelijking met deelnemers zonder AF en zonder CV comorbiditeiten (groep 1), na correctie voor covariaten (gecorrigeerde HR 1.23, 95%CI 0.62-2.18).
- Deelnemers zonder AF, maar met CV comorbiditeiten (groep 2) en deelnemers met AF en met CV comorbiditeiten (groep 4) hadden een hoger risico op beroerte vergeleken met de referentiegroep (groep 2: gecorrigeerde HR 1.77, 95%CI 1.48-2.14), groep 4: gecorrigeerde HR 2.52, 95%CI 1.93-3.28).
- TOAST (Trial of Org 10172 in acute beroertebehandeling [ischemische beroerte specificatieschema]) beroerte subtype incidentiecijfers werden geëvalueerd in de verschillende studiegroepen. De incidentie van beroertes met cardio-embolische oorzaak was hoger in groepen met deelnemers met AF, met en zonder comorbiditeiten, vergeleken met groepen met deelnemers zonder AF (fractie van beroertes met cardio-embolische oorzaak over alle ischemische beroertes: 12.9% in groep 1 [geen AF, geen comorbiditeiten], 16.7% in groep 2 [geen AF, met comorbiditeiten], 69.2% in groep 3 [met AF, geen comorbiditeiten], en 54.8% in groep 4 [met AF, met comorbiditeiten]).
- Hoewel deelnemers in groep 1 en 3 een vergelijkbaar totaal risico op een beroerte hadden, was het risico op een beroerte met cardio-embolische oorzaak hoger in groep 3 in vergelijking met groep 1 (gecorrigeerde HR 3.12, 95%CI 1.15-8.46). Het risico op een beroerte met cardio-embolische oorzaak was ook hoger in groep 2 en groep 4 vergeleken met groep 1 (groep 2: gecorrigeerde HR 2.34, 95%CI 1.48-3.90, groep 4: gecorrigeerde HR 8.25, 95%CI 4.79-14.21).
- De gevonden associaties waren consistent wanneer gestratificeerd werd naar geslacht, ras, BMI en roken. Er werd echter een interactie gevonden tussen leeftijd en studiegroep als effectmodificator (P=0.02). Deelnemers <64 jaar hadden een hoger risico dan oudere deelnemers.
Conclusie
Deze analyse van de REGARDS studie toonde aan dat AF patiënten zonder CV comorbiditeiten geen verhoogd risico op beroerte hadden in vergelijking met patiënten zonder AF en zonder CV comorbiditeiten. Personen met CV comorbiditeiten, met en zonder AF, hadden een verhoogd risico op zowel een beroerte van welk type dan ook als een beroerte met cardio-embolische oorzaak.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: