Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ATP citraat lyase remmer verlaagt LDL-c in alle glycemische status subgroepen

Nieuws - 22 juni 2020

Een gepoolde analyse van vier fase 3 trials met bempedoic acid, gepresenteerd op de ADA’s 80e Scientific Sessions door Lawrence Leiter (Universiteit van Toronto, ON, Canada) toonde aan dat behandeling met bempedoic acid resulteerde in significante verlaging van LDL-c in vergelijking met placebo in alle glycemische status subgroepen (diabetes, prediabetes en normoglycemie). Verder waren totaal cholesterol, niet-HDL-c, ApoB en hsCRP significant verlaagd met bempedoic acid in vergelijking met placebo voor alle subgroepen.

Behandeling met bempedoic acid verslechterde metingen van glycemische regulatie niet of verhoogde risico op nieuwe diabetes niet in vergelijking met placebo. In diabetespatiënten verlaagde bempedoic acid HbA1c met 0.19% in vergelijking met placebo na 12 weken (P<0.001). Veiligheidsprofiel van bempedoic acid was vergelijkbaar voor alle glycemische status subgroepen.

Bempedoic acid is een eerste in zijn klasse ATP citraat lyase (ACL) remmer die LDL-c verlaagt door verlagen van cholesterol biosynthese en opreguleren van LDL receptoren. De fase 3 CLEAR-Wisdeom trial liet een 17.4% placebo-gecorrigeerd verschil in LDL-c zien met bempedoic acid in hoog CV risico patiënten die maximaal-tolereerbare statines en/of andere lipiden-veranderende therapieën namen. Bempedoic acid werd goedgekeurd door de FDA in februari 2020 en in april 2020 door de Europese Commissie.

Bron: persbericht Esperion, 14 juni, 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: