Cardiovasculaire Geneeskunde.nl
Icosapent ethyl vermindert hoeveelheid low attenuation plaque

Icosapent ethyl vermindert hoeveelheid low attenuation plaque

Nieuws - 29 aug. 2020

Effect of Icosapent Ethyl on Progression of Coronary Atherosclerosis in Patients with Elevated Triglycerides on Statin Therapy

Gepresenteerd op het ESC congres 2020 door: Matthew Budoff, MD (Torrance, CA, VS)

Introductie en methoden

De REDUCE-IT trial toonde eerder een eventreductie van 25% op het primaire eindpunt (CV sterfte, MI, beroerte, coronaire revascularisatie, instabiele angina) aan bij statinebehandelde patiënten gerandomiseerd naar icosapent ethyl (IPE), vergeleken met patiënten die gerandomiseerd waren naar placebo. Het mechanisme van deze effecten is echter nog onbekend. De EVAPORATE trial onderzocht de effecten van IPE op plaque-progressie gedurende 9 tot 18 maanden in vergelijking met placebo met behulp van seriële CT-angiografie bij statinebehandelde patiënten met verhoogde triglyceriden.

EVAPORATE was een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie waarin 80 patiënten op statinetherapie, werden gerandomiseerd naar ofwel behandeling met IPE 4 g/dag (n=40) of placebo in de vorm van minerale olie (n=40), gedurende 18 maanden. Patiënten waren 30-85 jaar oud, hadden triglycerideniveaus van 135-499 mg/dL, LDL-c-waarden op statines >40 mg/dL en ≤115 mg/dL, ≥1 stenose met ≥20% vernauwing vastgesteld met CT-angiografie, en geen voorgeschiedenis met CABG, MI, stenose of levensbedreigende aritmie in de voorafgaande 6 maanden. Patiënten ondergingen CT-angiografie op baseline, na 9 maanden en na 18 maanden follow-up. Het primaire eindpunt was de progressie van low attenuation plaques. 31 patiënten in de IPE-groep en 37 patiënten in de placebogroep voltooiden bezoek 3 na 18 maanden follow-up.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

IPE 4 g/dag gaf een significante vermindering van de hoeveelheid plaque van meerdere plaquecomponenten, waaronder low attenuation plaque, vergeleken met placebo.

-Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: