Cardiovasculaire Geneeskunde.nl
PCSK9-remmer verlaagt LDL-c in pediatrische HeFH patiënten

PCSK9-remmer verlaagt LDL-c in pediatrische HeFH patiënten

Nieuws - 29 aug. 2020

HAUSER-RCT Evolocumab in Pediatric Patients With Heterozygous Familial Hypercholesterolemia

Gepresenteerd op het ESC congres 2020 door Raul Santos (Sao Paulo, Brazilië).

Introductie en methoden

FH wordt gekenmerkt door verhoogde lage-dichtheid lipoproteïne cholesterol (LDL-c) niveaus vanaf de geboorte en is geassocieerd met een verhoogd risico op premature ASCVD. Een vroegtijdige start met lipideverlagende behandeling in pediatrische patiënten vertraagt de progressie van subklinische ASCVD. Ook zou een dergelijke behandeling de klinische manifestaties van de ziekte bij jongvolwassen kunnen voorkomen. Alleen halen veel patienten niet de aanbevolen LDL-c concentraties. Zelfs niet wanneer ze lipideverlagende medicatie gebruiken, zoals statines of ezetimibe.

Evolocumab verlaagt LDL-c levels met 55%-60% in FH en non-FH patiënten met hypercholesterolemie. Evolocumab is echter nog niet getest in pediatrische heterozygote FH (HeFH) patiënten.

De HAUSER-RCT is een multicenter, dubbelblinde, gerandomiseerde studie die het effect van evolocumab evalueerde (420 mg per maand) in vergelijking met placebo in pediatrische HeFH patiënten (10-17 jaar). Follow-up was 24 weken. Het cohort was gerandomiseerd in een 2:1 verhouding (evolocumab groep: n=104, placebo groep: n=53). Alle individuen zaten op een laag-vet dieet, gebruikten lipideverlagende medicatie (stabiel LDL-c ≥4 weeks) en een nuchter LDL-c concentratie van ≥130 mg/dL.

Primair eindpunt was gemiddelde relatieve reductie in LDL-c vanaf baseline tot week 24 in vergelijking met placebo. Secundaire eindpunten waren gemiddelde relatieve verandering in LDL-c vanaf baseline tot 22 en 24 weken en de absolute verandering in LDL-c vanaf baseline tot week 24 met evolocumab behandeling in vergelijking met placebo.

Belangrijkste resultaten

Conclusion

In pediatrische FH patiënten resulteerde behandeling met evolocumab in een placebo-gecorrigeerde reductie van 38.3% voor LDL-c en verbeterde alle secundaire lipideparameters in vergelijking met de placebogroep. Evolocumab werd goed verdragen en percentage bijwerkingen waren vergelijkbaar met dat in de placebogroep.

Deelnemers aan deze studie zullen de aankomende 2 jaar worden gemonitord in een extensiestudie om effectiviteit en veiligheid verder te bestuderen.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het ESC congres verstrekte informatie -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: