Gerandomiseerde studie naar stoppen of voortzetten van ACEi en ARB's in COVID-19
Nieuws - 1 sep. 2020BRACE CORONA: Continuing vs. Suspending ACE Inhibitors and ARBs in COVID-19
Gepresenteerd op het ESC-congres 2020 door: Prof. dr. Renato D. Lopes (Durham, NC, VS)
Introductie en methoden
Er zijn tegenstrijdige hypotheses over de mogelijke impact van ACEi en ARB's bij COVID-19-patiënten. Enerzijds is de hypothese dat RAAS-remming schadelijk zou kunnen zijn bij COVID-19-patiënten. ACEi en ARB’s zouden de ACE2-receptorexpressie kunnen verhogen wat zou kunnen leiden tot verbeterde virale toegang in cellen, wat kan leiden tot nadelige uitkomsten bij COVID-19-patiënten. Aan de andere kant is er een hypothese dat RAAS-remming beschermend werkt. De gedachte achter deze hypothese is dat een verminderde productie van angiotensine II met ACEi of ARB's de aanmaak van angiotensine (1-7) bevordert, wat ontsteking en fibrose vermindert en daardoor longschade kan verminderen.
De BRACE CORONA-studie was een multicenter, gerandomiseerde klinische trial waarbij 659 in het ziekenhuis opgenomen patiënten (≥ 18 jaar oud) met een bevestigde COVID-19- diagnose en die ACEi of ARB’s gebruikten werden gerandomiseerd naar een van de volgende twee strategieën: 1) stoppen met ACEi/ARB’s gedurende 30 dagen of 2) voortgezet gebruik van ACEi / ARB's. Patiënten die in de afgelopen 12 maanden in het ziekenhuis waren opgenomen vanwege gedecompenseerd HF, die > 3 antihypertensiva gebruikten, die sacubitril/valsartan gebruikten of die hemodynamisch onstabiel waren bij presentatie, werden geëxcludeerd. De primaire uitkomst was het aantal dagen in leven en uit het ziekenhuis na 30 dagen.
Belangrijkste resultaten
- Het gemiddelde aantal dagen (± SD) in leven en uit het ziekenhuis na 30 dagen was 21.9±8.0 bij patiënten die gestopt waren met ACEi/ARB's en 22.9±7.1 bij patiënten die deze medicatie voortzetten.
- De gemiddelde ratio van aantal dagen in leven en niet in het ziekenhuis tussen de groep die gestopt waren met ACEi/ARB’s en de groep die gebruik van deze medicatie voortzette was 0.95 (95%CI 0.90-1.01, P=0.09). Het gemiddelde verschil tussen de groepen was -1.1 dagen (95%CI -2.33 tot 0.17).
- Het percentage patiënten in leven en uit het ziekenhuis tegen het einde van 30 dagen was 91.8% in de groep die gestopt waren met ACEi/ARB’s en 95% in de groep die gebruik van deze medicatie voortzette.
Conclusie
Deze gerandomiseerde studie leverde bewijs dat stoppen met ACEi/ARB’s gedurende 30 dagen bij COVID-19-patiënten geen invloed had op het aantal dagen dat ze na 30 dagen in leven en uit het ziekenhuis waren, vergeleken met voortgezet gebruik van ACEi/ARB’s.
- Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het ESC congres-
Deel deze pagina met collega's en vrienden: