Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Een recombinant fusie-eiwit dat bindt aan PCSK9 lijkt veilig en levert een effectieve LDL-c verlaging

Nieuws - 12 okt. 2020

Results of a 52 week open-label phase 2b study to assess long-term-safety, immunogenicity and LDL-c efficacy of monthly dosing with LIB003 a novel anti-PCSK9 recombinant fusion protein

Gepresenteerd op het virtuele EAS 2020 door Traci Turner (LIB Therapeutics and Metabolic & Atherosclerosis Research Center, Cincinnati, OH, VS).

Introductie en methoden

LIB003 is een recombinant fusie-eiwit bestaande uit een PCSK9-bindingsdomein (adnectine) en humaan serum albumine (HSA). Injecties met een klein volume zijn mogelijk vanwege de hoge bindingsaffiniteit met PCSK9, kleine eiwitgrootte (77 kDa) en hoge oplosbaarheid. Binding van LIB003 aan PCSK9 voorkomt de interactie tussen PCSK9 en de LDL receptor. Dit resulteert in een verhoogde recycling van de LDL receptor en verlaagde LDL-c levels.

Een 12 weken dubbelblinde, gerandomiseerde fase 2 trial waarin elke 4 weken LIB003 150, 300, en 350 mg subcutane injecties werden gegeven, resulteerde in een stabiele reductie van >70% LDL cholesterol en >80% ongebonden PCSK9 bij de 300 mg LIB003 dosering. De hoogste dosis zorgde niet voor een verdere verlaging van het LDL-c.

Patiënten die de fase 2 trial hadden doorlopen, werden opgenomen in de open-label vervolg fase 2b trial (n=32). 28 Patiënten hadden LIB003 gekregen in de hoofdtrial. Er was een limiet op de hoeveelheid patiënten die meededen met de fase 2b trial, vanwege de beschikbaarheid van de LIB003 medicatie. Patiënten werden behandeld met 300 mg LB003, voor 52 weken. Deze studie evalueerde de LDL-c werkzaamheid, veiligheid op lange termijn, en immunogeniciteit van LIB003 behandeling.

Main results

Conclusion

LIB003 was veilig en zeer effectief in het reduceren van LDL-c , PCSK9, lipoproteïne(a), en apolipoproteïne B levels, wanneer het elke 4 weken gedurende een periode van één jaar subcutaan werd toegediend. Groter en langer durende fase 3 trials van vier-wekelijkse subcutane injecties met 300 mg LIB003, om een volledig beeld te krijgen van de werkzaamheid en veiligheid van de medicatie, lopen momenteel.

-Onze berichtgeving is gebaseerd op de op het EAS congres 2020 verstrekte informatie-

Bekijk de video van prof. Stein

Deel deze pagina met collega's en vrienden: