Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

T2DM patiënten zien vaker cardioloog dan endocrinoloog in poliklinische setting

Relative frequency of cardiology vs. endocrinology visits by type 2 diabetes patients with cardiovascular disease in the USA: implications for implementing evidence-based use of glucose-lowering medications

Literatuur - Gunawana F, Nassifb ME, Partri C, et al., - Cardiovasc Endocrinol Metab 2020, 9: 56–59, DOI: 10.1097/XCE.0000000000000195

Introductie en methoden

Richtlijnen van de ADA en ACC bevelen gebruik van SGLT2i en GLP-1RA aan in T2DM patiënten met aanwezig CVD [1,2]. Echter tot op heden is er beperkt gebruik van deze medicatieklassen gezien in deze patiëntenpopulatie [3]. Het bestuderen van patronen van voorschrijven van deze medicijnen geeft mogelijk inzicht in de langzame opname van de aanbevelingen in de richtlijnen in de VS. Endocrinologen schrijven deze medicijnen vaker voor dan cardiologen en eerstelijns-zorgverleners (PCPs) [4]. Maar op landelijk niveau zijn er meer cardiologen en PCPs dan endocrinologen [5]. De vraag kwam op of grotere betrokkenheid van deze specialismen nodig is. Ook hebben cardiologen vaak te maken met T2DM patiënten, en daarom zijn er oproepen voor een actievere rol van cardiologen in het voorschrijven van SGLT2i en GLP-1RAs voor CV risicoreductie in T2DM.

Deze studie onderzocht de kans dat een T2DM patiënt met CVD poliklinische bezoek aan een cardioloog had in vergelijking in een bezoek aan een endocrinoloog gedurende een 1-jaars periode.

Een retrospectief onderzoek van elektronische gezondheidsdossiers van T2DM patiënten met poliklinische bezoeken binnen twee grote VS gezondheidssystemen (1 in New England en 1 in het Midwest) in 2017 werd uitgevoerd. Eerste consult, follow-up, afspraak, poliklinische bezoek, evaluatie werden geïncludeerd als poliklinische bezoektypen, en alle procedurele bezoeken werden uitgesloten. 109.747 T2DM patiënten werden geïncludeerd waarvan 42.6% CVD had.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een retrospectieve studie van Amerikaanse patiënten, had een patiënt met T2DM en CVD viermaal verhoogde kans om een cardioloog te zien dan een endocrinoloog in een poliklinische setting. Deze verhoogde frequentie van bezoeken aan een cardioloog is een kans om glucoseverlagende medicatie met CV voordelen te bespreken en benadrukt de opkomende mogelijkheid om evidence-based glucoseverlagende therapieën te implementeren. Het opzetten van een nieuw subspecialisme van cardiometabole geneeskunde kan bijdragen aan het optimaliseren van regimes met CV voordeel bij patiënten met T2DM en CVD.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Cardiovasc Endocrinol Metab

Deel deze pagina met collega's en vrienden: