Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Primair eindpunt net niet gehaald voor IV ijzer carboxymaltose in acuut hartfalen

Nieuws - 20 okt. 2020

Resultaten van de AFFIRM-AHF trial werden aangekondigd: de trial behaalde net geen statische significantie op het samengestelde primaire eindpunt van totale hartfalen ziekenhuisopnames en CV sterfte. In de trial werd het effect van intraveneuze ijzer carboxymaltose vs. placebo op HF ziekenhuisopnames en CV sterfte onderzocht in patiënten met ijzertekort die waren opgenomen voor acuut HF.

Een vooraf gespecificeerde gevoeligheidsanalyse over verandering van COVID-19 impact liet wel een significant effect van intraveneuze ijzer carboxymaltose op CV sterfte en HF ziekenhuisopname zien.

Gedetailleerde resultaten van de AFFIRM-AHF trial zullen worden gepresenteerd op het American Heart Association congres dit jaar.

De AFFIRM-AHF is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde trial die 1132 patiënten includeerde met verminderde en middenbereik ejectiefractie (LVEF<50%) en ijzertekort (serum ferritine <100 ng/mL of serum ferritine 100-299 ng/mL met TSAT <20%). Patienten werden gerandomiseerd naar intraveneuze ijzer carboxymaltose of placebo voor ontslag uit het ziekenhuis na een episode van acuut HF en werden gevolgd voor 52 weken. Intraveneuze ijzer carboxymaltose werd over het algemeen goed verdragen zonder enige signalen van onveiligheid.

Bron: persbericht Vifor Pharma, 24 september 2020

Deel deze pagina met collega's en vrienden: