Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Geen verschil in gewichtsverlies of metabole makers met tijdbeperkt eten

Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity - The TREAT Randomized Clinical Trial

Literatuur - Lowe DA, Wu N, Rohdin-Bibby L, et al. - JAMA Intern Med 2020, doi:10.1001/jamainternmed.2020.4153

Introductie en methoden

Intermitterend vasten is definieert door perioden van eten en specifieke perioden van vasten (> 12 uur tot 48 uur, of meer). Intermitterend vasten krijgt meer aandacht als een simpele methode voor gewichtsverlies. Deze methode is echt niet getest of nog weinig getest in mensen [1]. Tijdbeperkt eten (TRE) is een subtype van intermitterend vasten en heeft consistente perioden van vasten en eten binnen een cyclus van 24 uur.

Muizenstudies hebben gunstige effecten van TRE aangetoond [2,3] en kleine studies met mensen suggereren verminderde calorie-inname en afgenomen lichaamsgewicht en/of vetmassa met TRE in individuen met overgewicht of obesitas [4-8].

In deze gerandomiseerde klinische trial werd het effect van TRE op gewicht en metabole uitkomsten onderzocht in patiënten met overgewicht of obesitas. 116 Patiënten werden gerandomiseerd naar 8-uur TRE (16 uur vasten: 8 uur eten) of een standaard 3-maaltijden-per-dag dieet (consistente timing van maaltijden, CMT) en werden gevolgd voor 12 weken. Deelnemers werden voorzien van een bluetooth weegschaal, die was verbonden met een studie-app. De studie-interventies omvatten aanbevelingen voor timing van voedselinname (niet voor calorie-inname of fysieke activiteit). 50 Studiedeelnemers die dichtbij/in San Francisco woonden ondergingen uitgebreide, fysiek aanwezig, metabole testen. Deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 46.5 (SE:10.5) jaar en gemiddeld gewicht was 99.2 (SD:16.0) kg.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Geen effect van TRE op gewichtsverlies werd gezien in een gerandomiseerd trial van 116 patiënten in vergelijking met een standaard 3-maaltijden-per-dag-dieet. Ook werden geen verschillen gezien voor metabole makers tussen de twee groepen. De studie toonde een afname in ALM in de TRE groep, wat voorzichtigheid oproept over het mogelijke effect van TRE.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op JAMA Internal Medicine

Deel deze pagina met collega's en vrienden: