Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2-remmer goedgekeurd in EU voor behandeling van HFrEF

Nieuws - 5 nov. 2020

De natrium glucose transporter-2 (SGLT2)-inhibitor dapagliflozine is nu in de EU goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen met symptomatisch chronisch hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF) met of zonder T2DM.

De goedkeuring door de Europese Commissie (EC) is gebaseerd op de positieve resultaten die behaald zijn in de klinische DAPA-HF fase 3 trial. Dit is in navolging van de aanbeveling van de Committee for Medicinal Products voor Human Use (CHMP) van de European Medicines Agency (EMA).

“De goedkeuring van vandaag biedt artsen een volledig nieuwe behandeling voor HFrEF in volwassenen”, zei professor John McMurray, M.D., Cardiovascular Research Centre, Institute of Cardiovascular and Medical Sciences, University of Glasgow, VK. “Niet alleen worden de symptomen verbeterd en ziekenhuisopnamen verminderd, maar wordt ook de overlevingskans van patiënten met deze levensbedreigende aandoening verhoogd.”

Dapagliflozine gaf een significante reductie op het primaire eindpunt, een samenstelling van CV sterfte en verslechterend HF (waaronder ziekenhuisopname voor HF). De DAPA-HF fase 3 trial toonde aan dat SGLT2 remming naast de standaard HF zorg, het samengestelde CV risico met 26% verminderde en dat beide componenten van het primaire samengestelde eindpunt een bijdrage hebben geleverd aan het totale effect. De number-needed-to treat om één CV sterfte, ziekenhuisopname vanwege HF of een dringend bezoek in verband met HF te voorkomen, is 21.

Bron: persbericht Astrazeneca, 5 november 2020 Lees onze samenvatting van de DAPA-HF trial:

Deel deze pagina met collega's en vrienden: