Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Stille CAD aanwezig in 4 van de 10 Zweedse individuen

Nieuws - 14 nov. 2020

Coronary Artery Disease In The General Population- Results From The Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study (SCAPIS)

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2020 door Göran Bergström, University of Gothenburg, Gothenburg, Zweden

Introductie en methoden

Het doel van deze studie was om te bepalen hoeveel volwassenen van middelbare leeftijd stil coronairlijden hadden. Bovendien werd een gepersonaliseerde screeningsstrategie ontwikkeld om individuen met hoog risico op wijdverspreide, maar stille CAD. Data van SCAPIS (Swedish Cardiopulmonary Bioimage Study) werden gebruikt. SCAPIS includeerde individuen met leeftijd 50-64 jaar uit de algemene populatie. Van 25,182 individuen zonder eerdere coronaire hartziekte werd beeldvormingen gemaakt door CCTA (coronaire computer-tomografie angiografie). Getrainde lezers omschreven de distributie, ernst en mate van MAD.

Een voorspellingsmodel voor wijdverspreide atherosclerose was gebaseerd op machine learning (AI). Data van deelnemers met wijdverspreide atherosclerose werd gebruikt (diegenen met ≥4 betrokken segmenten (SIS); ~13% van de studiepopulatie. 120 Risicofactoren werden getest. Twee modellen werden gegenereerd, een gebaseerd op data die thuis werden verzameld (zoals gewicht, omtrek) (‘thuismodel’) en een gebaseerd op klinische data.

Het SCAPIS project is een gezamenlijke inspanning van 6 universiteiten in Zweden. Het is een populatiestudie van coronaire en pulmonaire ziekten. 30,154 Individuen zijn geïncludeerd en onderzocht met geavanceerde beeldvormingstechnieken en door een uitgebreid onderzoeksprotocol

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een populatie van middelbare leeftijden in Zweden had 4 van de 10 individuen CAD en 1 van de 20 had ernstige CAD. Met gebruik van data die thuis verzameld werden, kon een voorspellingsmodel individuen identificeren met een hoog risico op wijdverspreide CAD. De auteurs concluderen dat deze bevindingen tot een screeningsstrategie kunnen leiden voor vroege detectie van CAD.

Discussie

De discussant Pamela S. Douglas, MD (Durham, NC, VS) stelde de vraag wat klinisch relevante coronaire atherosclerose is. Het getierde testvoorstel in SCAPIS was gebaseerd op een anatomisch risicomodel ≥4 betrokken segmenten (SIS) te voorspellen. Douglas zei dat de rationale voor het kiezen van het afkappunt van ≥4 SIS onduidelijk is aangezien klinisch risico en/of mortaliteit hoger is in alle vormen van niet-obstructieve CAD, beginnend vanaf betrokkenheid van 1 vat, in vergelijking met geen CAD, zoals aangetoond in de CONFIRM studie. Bovendien zijn andere CTA bevindingen, zoals plaque karakteristieken vergelijkbaar voorspellend.

Ze vroeg toen wie het hoogste risico op events hebben. Het klinische risico algoritme in SCAPIS was niet in staat een derde van de patiënten met ≥4 SIS te identificeren, en mogelijk niet diegenen met de grootste last. Hoewel diegenen met stenose (een kleine minderheid) hoger relatief risico op MACE hebben, gebeuren de meeste MACE events in een grote groep met niet-obstructieve CAD. Douglas stelde daarom: “Effectieve preventieve strategieën moeten waarschijnlijk starten met detectie en behandeling van patiënten met zelfs minimale plaque”.

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2020 -

Bekijk onze video over SCAPIS

Deel deze pagina met collega's en vrienden: