Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Duale SGLT1 en SGLT2 remmer verlaagt CV uitkomsten in diabetespatiënten in twee settings

Nieuws - 23 nov. 2020

Sotagliflozin in Patients with Diabetes and Recent Worsening Heart Failure – The SOLOIST-WHF trial

Sotagliflozin in patients with diabetes and chronic kidney disease – The SCORED Trial

Gepresenteerd tijdens de AHA Scientific Sessions 2020 door Deepak Bhatt, Boston, MA, VS.

Introductie en methoden

Sotagliflozine is een SGLT2 remmer die resulteert in verhoogde excretie van glucose in de urine, als ook een remmer van SGLT1, die leidt tot verhoogde glucose eliminatie in het spijsverteringskanaal.

De SOLOIST trial onderzocht het effect van sotagliflozine in vergelijking met placebo op het primaire eindpunt van totale CV sterfte, ziekenhuisopname voor HF (HHF) en spoedbezoek voor HF in ~1000 patiënten met diabetes die werden opgenomen in het ziekenhuis met acuut gedecompenseerd hartfalen (ADHF).

De SCORED trial includeerde ~10.000 patiënten met diabetes en chronische nierziekte (CKD) die warden gerandomiseerd naar sotagliflozine of naar placebo. Primair eindpunt was hetzelfde als in SOLOIST, een samenstelling van totale CV sterfte, HHF en HF spoedbezoek.

Belangrijkste resultaten

Resultaten van de SOLOIST trial

Resultaten van de SCORED trial

Conclusie

De duale SGLT1 en SGLT2 remmer sotagliflozine verminderde een samenstelling van totale CV sterfte, HHF en HF spoedbezoek in vergelijking met placebo in diabetespatiënten, zowel in de acute setting van ADHF (in SOLOIST) en in een chronische stabiele patiëntenpopulatie van CKD patiënten (in SCORED).

Prof. Bhatt merkte op dat in tegenstelling tot SGLT2 remmers, de SGLT1 remming door sotagliflozine in glycemische regulatie resulteerde, zelfs bij de lagere levels van eGFR. Verder suggereert de afname in MI en beroerte door sotagliflozine een relatief vroeg anti-atherosclerotisch effect door SGLT1 remming, wat verder onderzoek vereist, zei Bhatt.

Discussie

De discussant Jane Wilcox, MD (Chicago, IL, VS) vroeg zich af waar de resultaten van SCORED passen met betrekking tot de eerdere SGLT2i trials. De meeste CVOTS met SGLT2i toonden afname in HF events, in tegenstelling tot dat van atherosclerotische events. In de SCORED trial, zowel HF als atherosclerotische events (CV sterfte, beroerte en MI) leken beïnvloed te zijn. Een gepoolde analyse van SOLOIST en SCORED toonde een 37% afname van CV sterfte en HF uitkomsten in HF patiënten met behouden ejectiefractie. Wilcox zei dat de implicaties van sotagliflozine heel duidelijk zijn; het draagt bij aan het SLGT2i verhaal voor diabetespatiënten.

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2020 -

De bevindingen van de SOLOIST trial werden tegelijkertijd gepubliceerd in N Engl J Med De bevindingen van de SCORED trial werden tegelijkertijd gepubliceerd N Engl J Med

Deel deze pagina met collega's en vrienden: