Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

PCSK9i vermindert complex coronairlijden dat revascularisatie vereist

Nieuws - 24 nov. 2020

Reduction with Evolocumab in Complex Coronary Revascularization: Insights from the FOURIER trial

Gepresenteerd op de AHA Scientific Sessions 2020 door Kazuma Oyama (Boston, MA, VS)

Inleiding en methoden

PCSK9 remmers verminderen coronaire atherosclerotische plaque volume, waardoor het risico op coronaire revascularisatie wordt verlaagd.

Deze studie onderzocht de anatomische complexiteit tijdens coronaire revascularisatie en evalueerde het effect van de PCSK9 remmer evolocumab op het risico van complexe coronaire revascularisatieprocedures ten opzichte van placebo door data van de FOURIER trial te gebruiken.

FOURIER was een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde trial die 27.564 patiënten met stabiele atherosclerose includeerde die behandeld werden met een hoge of matige intensiteit statines. Patiënten werden gerandomiseerd naar evolocumab of placebo. Revascularisatie events werden blind beoordeeld om de coronaire anatomie en procedurele karakteristieken te onderzoeken. Het primaire eindpunt was complexe coronaire revascularisatie, die werd gedefinieerd als coronaire bypassoperatie (CABG) of complexe percutane coronaire interventie (PCI) volgens de GLOBAL LEADERS definitie: 1) meervats PCI, 2) ≥3 stents geïmplanteerd, 3) ≥3 behandelde laesies, 4) bifurcatielaesie die ≥2 stents vereiste, en 5) totale stentlengte >60 mm. De mediane follow-up was 2.2 jaar.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Evolocumab therapie bovenop een statine behandeling in ASCVD patiënten verminderde significant het risico op het ontwikkelen van complexe coronairlijden die gerevasculariseerd moeten worden.

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de AHA Scientific Sessions 2020 -

De bevindingen van deze studie werden tegelijkertijd gepubliceerd in JACC

Deel deze pagina met collega's en vrienden: