Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Causaal mechanisme van leeftijds-gerelateerde hypertensie endotype ontdekt

NOX5-induced uncoupling of endothelial NO synthase is a causal mechanism and therapeutic target of an age-related hypertension endotype

Literatuur - Elbatreek MH, Sadegh S, Anastasi E, et al. - PLoS Biol 2020, 18:e3000885, doi.org/ 10.1371/journal.pbio.3000885

Introductie en methoden

In 95% van de gevallen met hypertensie blijft de oorzaak onbekend. Behandeling in deze patiënten is gericht op symptomatische vasodilatatie en behandeling van leefstijl, maar deze kunnen ineffectief zijn. Behandelingsresistente hypertensie komt voor, een hoog number to treat is nodig en veel patiënten maken een CV event mee, zoals beroerte en MI [1].

Een mechanisme van hypertensie dat al lange tijd geopperd is, is oxidatieve stress: een niet-fysiologische productie van reactieve oxygen species (ROS). ROS beïnvloedt stikstofoxide (NO)-afhankelijke vasodilatatie van de vaten [2]. Er is echter tot nu toe geen hypertensie-relevante cellulaire bron van ROS ontdekt. Genoomwijde associatiestudies (GWAS) [3] en muizenstudies [4-6] hebben gesuggereerd dat er een rol is voor NAPDH oxidases (NOX), een enzymfamilie die verantwoordelijk is voor de vorming van ROS.

Deze studie onderzocht de associatie van NOX met hypertensie en NO-afhankelijke vasodilatatie. Dit werd gedaan door moleculaire netwerkanalyse, onderzoek naar NOX5 niveaus in patiënten met hypertensie in vergelijking met gezonde controles en door het ontwikkelen van een knock-in muismodel die humaan NOX5 tot expressie brengt.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie ontdekte een causaal moleculaire mechanisme van leeftijds-gerelateerde hypertensie door humaan genetische, humaan klinische en genetische preklinische mechanistische validatie methoden. Het mechanisme bestaat uit NOX-5-geinduceerde ontkoppeling van endotheel NOS wat resulteert in verlaagde endotheel-afhankelijke vasodilatatie van gespierde slagaders. Dit mechanisme kan een doel zijn voor genezende antihypertensiva.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op PLoS Biol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: