Cardiovasculaire Geneeskunde.nl
Oproep voor actie door grote CV organisaties om luchtvervuiling te verminderen

Oproep voor actie door grote CV organisaties om luchtvervuiling te verminderen

Nieuws - 3 feb. 2021

De World Heart Federation (WHF), American College of Cardiology (ACC), American Heart Association (AHA) en European Society of Cardiology (ESC) hebben een gezamenlijke statement gepubliceerd om aan te dringen bij de medische gemeenschap en gezondheidsautoriteiten om de impact van luchtvervuiling op gezondheid te verminderen.

Luchtvervuiling is een belangrijke risicofactor voor CVD en draagt bij aan de wereldwijde last van ziekte. In 2019 was 12% van de wereldwijde sterfte toe te schrijven aan luchtvervuiling (buitenshuis of in het huishouden), met de helft van deze veroorzaakt door CVD. Luchtvervuiling is nu ook geassocieerd met verhoogd sterfterisico in diegenen met COVID-19. Ook verhoogt luchtvervuiling risico op CVD en risico op het meemaken van ernstigere consequenties van COVID-19 is verhoogd in patienten met CVD.

Deze statement roept op tot acties om uitstoot van luchtvervuilers en schadelijke blootstelling te verminderen. Verder worden suggesties hoe zorgverleners een rol kunnen spelen in het voorkomen van ziektes gerelateerd aan luchtvervuiling opgesomd.

Professor Stephan Achenbach, President van de European Society of Cardiology: “Luchtvervuiling is een van de meest onderschatte oorzaken van hartziekte en beroerte. Meer onderzoek is dringend nodig om kwetsbare populatie te identificeren en om de optimale methoden van verbeteren van luchtkwaliteit te bepalen voor een gunstige CV gezondheid. Luchtvervuiling moet worden erkend als een belangrijke aanpasbare risicofactor in de preventie en behandeling van CVD, en manieren om de schadelijke, korte termijn en lange termijn invloed op CV gezondheid te verminderen, mogelijk over generaties heen, zijn met spoed nodig.”

Bron: persbericht ESC, 28 januari 2021

Deel deze pagina met collega's en vrienden: