Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ANGPTL3 remmer goedgekeurd door FDA voor patiënten met HoFH

Nieuws - 15 feb. 2021

De US Food and Drug Administration (FDA) keurde evinacumab goed als aanvulling op andere LDL-c verlagende therapieën voor de behandeling van patiënten ≥12 jaar met homozygote familiaire hypercholesterolemie ((HoFH). Evinacumab bindt aan en remt de functie van angiopietin-like 3 (ANGPTL3).

De goedkeuring is gebaseerd op de resultaten van de fase 3 ELIPSE HoFH trial. 65 Patiënten in deze trial werden gerandomiseerd naar evinacumab (IV iedere vier weken, n=43) of naar placebo (n=22). In patiënten behandeld met evinacumab was LDL-c met 49% verlaagd in vergelijking met patiënten die gerandomiseerd waren naar placebo na 24 weken (P<0.0001). Bovendien waren belangrijke secundaire eindpunten (apoB, non-HDL-c en totaal cholesterol) verlaagd in vergelijking met placebo (P<0.0001). In patiënten met beperkte LDL receptor functie (null/null of negatief/negatief) werden vergelijkbare niveaus van LDL-c verlaging gezien.

De meest voorkomende bijwerkingen die frequenter optraden in evinacumab-behandelde patiënten dan in diegenen die placebo ontvingen waren nasofaryngitis, influenza-achtige ziekte, duizeligheid, rhinorroe, misselijkheid, pijn in de extremiteiten en asthenie. Bijwerkingen die leidden tot stoppen met behandeling vond plaats in 2% van patiënten behandeld met evinacumab en 2% van patiënten op placebo.

Regelgevende beoordeling van evinacumab is gaande in de EU. In juni 2020 raadde de CHMP van de EMA versnelde beoordeling van evinacumab aan gebaseerd op de grote onvervulde behoefte en de therapeutische innovatie.

Daniel J. Rader, M.D., Professor en Chair of the Department of Genetics in the Perelman School of Medicine of the University of Pennsylvania: "Bestaande therapieën voor HoFH zijn onvoldoende voor het merendeel van de patiënten. Evinacumab, door zijn unieke mechanisme van actie, toonde dat het LDL-c niveaus kan verlagen in patiënten met alle vormen van HoFH, zelfs in diegenen met bijna geen LDL receptor activiteit, en weerspiegelt een zeer betekenisvolle verbetering in onze mogelijkheid om LDL-c niveaus te reguleren in patiënten met HoFH’.

Bron: persbericht Regeneron, 11 februari 2021

Deel deze pagina met collega's en vrienden: