Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

ACC statement over CV-overwegingen voor COVID-19 vaccintoewijzing

Nieuws - 23 feb. 2021

De ACC heeft recentelijk een gezondheidsstatement uitgegeven met betrekking tot CVD overwegingen en prioritering van COVID-19 vaccins. De statement bevat een voorgesteld schema dat CV klinische risico-overwegingen binnen de context van bredere algemene risico-overwegingen plaatst. Deze algemene risico-overwegingen omvatten onder andere blootstelling, ongelijkheden, toegang tot gezondheidszorg, gevorderde leeftijd, en multimorbiditeit. Daarnaast biedt het specifieke aanbevelingen voor het opnemen van CV risico in de besluitvorming van vaccintoewijzingen.

In de statement wordt een overzicht gegeven van CV aandoeningen die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op besmetting en ernstig ziekteverloop van COVID-19. Deze zijn onder meer: hypertensie, diabetes, obesitas, ASCVD, hartritmestoornissen, HF, eerdere harttransplantatie, pulmonale hypertensie, en aangeboren hartziekte bij volwassenen. Bovendien hebben patiënten met CVD in combinatie met niet-cardiale comorbiditeiten, zoals CKD, een immuungecomprimitteerde status of trombofilie, een verhoogd risico op morbiditeit en mortaliteit bij COVID-19.

De ACC beveelt aan om individuen met een relatief hoger CV risico voorrang te geven op COVID-19 vaccins, boven personen met een lager CV risico. Voorbeelden hiervan zijn:

Vind dit statement online bij J Am Col Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: