ACC statement over CV-overwegingen voor COVID-19 vaccintoewijzing
Nieuws - 23 feb. 2021De ACC heeft recentelijk een gezondheidsstatement uitgegeven met betrekking tot CVD overwegingen en prioritering van COVID-19 vaccins. De statement bevat een voorgesteld schema dat CV klinische risico-overwegingen binnen de context van bredere algemene risico-overwegingen plaatst. Deze algemene risico-overwegingen omvatten onder andere blootstelling, ongelijkheden, toegang tot gezondheidszorg, gevorderde leeftijd, en multimorbiditeit. Daarnaast biedt het specifieke aanbevelingen voor het opnemen van CV risico in de besluitvorming van vaccintoewijzingen.
In de statement wordt een overzicht gegeven van CV aandoeningen die geassocieerd zijn met een verhoogd risico op besmetting en ernstig ziekteverloop van COVID-19. Deze zijn onder meer: hypertensie, diabetes, obesitas, ASCVD, hartritmestoornissen, HF, eerdere harttransplantatie, pulmonale hypertensie, en aangeboren hartziekte bij volwassenen. Bovendien hebben patiënten met CVD in combinatie met niet-cardiale comorbiditeiten, zoals CKD, een immuungecomprimitteerde status of trombofilie, een verhoogd risico op morbiditeit en mortaliteit bij COVID-19.
De ACC beveelt aan om individuen met een relatief hoger CV risico voorrang te geven op COVID-19 vaccins, boven personen met een lager CV risico. Voorbeelden hiervan zijn:
- Patiënten met slecht gereguleerde hypertensie (>140/90 mm Hg), insuline-afhankelijke diabetes mellitus of diabetes met een slechte glycemische regulatie (HbA1c >10%) in vergelijking met diegenen die medisch geoptimaliseerd zijn.
- Patiënten met morbide obesitas (BMI> 40 kg/m²) in vergelijking met diegenen met obesitas (BMI 30-40 kg/m²) of overgewicht (BMI 25-29 kg/m²).
- Personen met een hoog risico of symptomatische ASCVD, inclusief CAD of PAD, in vergelijking met personen met een asymptomatische of volledig gerevasculariseerde ziekte.
- Patiënten met slecht verdragen AF of atriale flutter, evenals patiënten met een voorgeschiedenis van VT of VF die eerder ICD-therapie en/of anti-aritmica nodig hadden.
- Patiënten met HF (NYHA functionele klasse III of IV) en patiënten die een ziekenhuisopname of een dringend ziekenhuisbezoek nodig hebben vanwege verslechtering in vergelijking met patiënten die goed worden gecompenseerd met optimale therapie en die niet vaak in het ziekenhuis worden opgenomen voor HF.
- Patiënten met HF die in aanmerking komen of op een wachtlijst staan voor harttransplantatie (vanwege hun gevorderde gedecompenseerde hart).
- Patiënten die een transplantatie hebben ondergaan (vanwege hun immunosuppressieve status).
- Patiënten met pulmonale hypertensie (PH) die gedecompenseerd zijn en tevens in aanmerking komen of op de wachtlijst staan voor een longtransplantatie, gevolgd door patiënten met matige tot ernstige PH.
- Volwassenen met een vergevorderde aangeboren hartziekte bij volwassenen (ACHD) moeten prioriteit krijgen.
Deel deze pagina met collega's en vrienden: