Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

CVD risico geassocieerd met lager SBP-bereik in vrouwen dan in mannen

Sex Differences in Blood Pressure Associations With Cardiovascular Outcomes

Literatuur - Ji H, Niiranen TJ, Rader F et al., - Circulation. 2021 Feb 16;143(7):761-763. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.049360.

Introductie en methoden

Sinds lange tijd wordt een systolische bloeddruk (SBP) van 120 mmHg beschouwd als de normale bovengrens bij volwassenen. Epidemiologische studies hebben aangetoond dat het risico op CVD toeneemt met toenemende SBP vanaf waarden van 120 mmHg [1]. Hoewel bekend is dat BP-waarden bij volwassenen gemiddeld lager zijn bij vrouwen dan bij mannen [2], is niet bekend of een lager SBP-bereik bij vrouwen als normaal moet worden beschouwd in vergelijking met mannen. Deze studie onderzocht sekseverschillen in associaties tussen BP en CV uitkomsten.

Data van gestandaardiseerde SBP-metingen van 27542 deelnemers (54% vrouwen) zonder CVD op baseline uit vier community-based cohortstudies (de Framingham Heart Study, Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis, Atherosclerosis Risk in Communities Study, en Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study) werden geanalyseerd. De verdeling van leeftijd en ras was vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen. In totaal ontwikkelden 7424 deelnemers (44% vrouwen) niet-fatale of fatale CVD tijdens een follow-up van 28±12 jaar. Dit betrof 3405 MI events, 4081 HF events en 1901 beroerte events. SBP werd gestratificeerd in categorieën in stappen van 10 mmHg van <100 mmHg tot ≥160 mmHg. SBP-categorieën werden gelinkt aan incidente CVD met behulp van cohort-gestratificeerde Cox proportional hazards-modellen. Er werd rekening gehouden met concurrerende risico's en HR's werden gecorrigeerd voor traditionele risicofactoren.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Een verhoogd CVD risico is geassocieerd met een lagere SBP-bereik bij vrouwen dan in mannen. Deze resultaten suggereren dat de definitie van een optimale SBP-waarde mogelijk sekse-specifiek moet worden vastgesteld. Verdere studies zijn nodig om deze resultaten te valideren en prospectieve studies zijn nodig om te bepalen of de behandeltargets voor bloeddrukmedicatie lager zouden moeten zijn voor vrouwen dan voor mannen.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Circulation

Deel deze pagina met collega's en vrienden: