Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Minder cholesteroltesten tijdens COVID-19 pandemie

Trends in cholesterol testing during the COVID-19 pandemic COVID-19 and cholesterol testing

Literatuur - Gumuser ED, Haidermota S, Finneran P et al., - Am J Prev Cardiol 2021, doi.org/10.1016/j.ajpc.2021.100152

Introductie en methoden

Routine cholesterol screening en surveillantie voor individuen van ≥40 jaar, vooral diegenen met vastgesteld ASCD wordt aanbevolen [1,2]. Data over testen op cholesterol sinds de COVID-19 pandemie zijn beperkt. Deze studie analyseerde trends in testen op cholesterol sinds de start van de COVID-19 pandemie met gebruik van data van een gezondheidszorgsysteem in New England, VS.

Deze analyse gebruikte data over cholesteroltesten en SARS-CoV2 uitgevoerd in ziekenhuizen en poliklinische centra in New England, VS van de MGB Research Patient Data Registry. Aantal testen op cholesterol van volwassenen ≥40 jaar met ≥1 poliklinisch bezoek van 3 maart 2020 tot en met 22 september 2020 werd vergeleken met aantal testen van volwassenen met ≥1 poliklinisch bezoek tijdens de overeenkomende tijdsperiode in 2019.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Met gebruik van data van een groot geïntegreerd gezondheidszorgsysteem in New England, VS toonde een studie aan dat volume van wekelijkse cholesteroltesten bijna 40% minder was tussen maart-sept 2020 dan in dezelfde periode in 2019. ‘Manieren voor het veilig faciliteren van testen op cholesterol en behandelen van hoog risico patienten zal belangrijk zijn als COVID-19 weer oplaait’, schrijven de auteurs.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Am J Prev Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: