Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

NT-proBNP overtreft ESC/EASD risicomodel voor geschatte 10-jaars fatale CVD risico in T2DM cohort

Performance of the recommended ESC/EASD cardiovascular risk stratification model in comparison to SCORE and NT-proBNP as a single biomarker for risk prediction in type 2 diabetes mellitus.

Literatuur - Prausmüller S, Resl M, Arfsten H, et al. - Cardiovasc Diabetol. 2021;20:34. doi: 10.1186/s12933-021-01221-w.

Introductie en methoden

De recente richtlijn van de ESC/EASD beveelt voor het eerst gebruik van een CVD risicostratificatiemodel aan voor een meer persoonlijke behandelmethode van patiënten met prediabetes en diabetes [1]. Het ESC/EASD risicomodel verdeelt patiënten met diabetes in drie verschillende risicocategorieën op basis van 10-jaars risicoschattingen voor fatale CVD. Het is echter nog niet bekend hoe nauwkeurig de risicobepaling van dit model is bij personen met diabetes.

Het Systematic COronary Risk Evaluation (SCORE) model wordt gebruikt om een schatting van het 10-jaars risico op fatale CVD in de algemene populatie te maken en is voorgesteld om te worden gebruikt voor een ruwe CVD risicoschatting bij individuen met diabetes [2]. Maar bij dit risicomodel is de nauwkeurigheid bij patiënten met langdurige diabetes nog niet bekend. Ook heeft de NT-proBNP biomarker een voorspellende waarde voor CVD uitkomsten bij patiënten met diabetes, maar wordt deze door de nieuwe richtlijn niet aanbevolen voor gebruik van CVD risicoschattingen in deze patiënten [1,3-6]. Deze studie onderzocht de voorspellende waarde van het ESC/EASD risicostratificatiemodel in vergelijking met het SCORE risicomodel en een eenmalige NT-proBNP bepaling voor 10-jaars fatale CVD risico in patiënten met T2DM.

Van december 2005 tot januari 2010 werden patiënten met T2DM in een prospectief register geïncludeerd. Data van patiënten (n=1690) uit 4 diabetes poliklinieken werden geanalyseerd (waaronder metingen van baseline eGFR, NT-proBNP levels, en urinair albumine-tot-creatinine ratio [UACR]). Voor de ESC/EASD cardiovasculaire risicocategorieën van 10-jaars risico op CVD sterfte werden patiënten in 3 risicogroepen ingedeeld: matig (<5%), hoog (5-10%), en zeer hoog (>10%) risico. Patiënten werden met de SCORE risicotabel voor het geschatte 10-jaars fatale CVD risico gebaseerd op leeftijd, geslacht, roken status, totaal cholesterol, en SBP, ingedeeld in <5%, 5-10%, en >10% risicogroepen. Om rekening te houden met het verhoogde CV risico bij T2DM werden de risicobepalingen bij mannen vermenigvuldigd met 2 en bij vrouwen met 4. Patiënten werden ingedeeld op basis van NT-proBNP tertielen (1ste tertiel: 59 pg/mL [IQR 59-59], 2de tertiel: 122 pg/mL [IQR 90-156], 3de tertiel: 376 pg/mL [IQR 267-648]) of als twee groepen met een cut-off van 125 pg/mL. Het primaire eindpunt was CVD sterfte na 10 jaar. Bijkomende secundaire uitkomsten waren sterfte door alle oorzaken na 10 jaar, en 5-jaars ziekenhuisopname vanwege CVD of alle oorzaken.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze studie toonde aan dat het ESC/EASD risicostratificatiemodel minder betrouwbaar was in risicovoorspellingen voor fatale CVD of sterfte door alle oorzaken bij patiënten met T2DM ten opzichte van de SCORE risicoschatting of eenmalige NT-proBNP bepaling met NT-proBNP het meest robuust als risicoschatter. Zowel NT-proBNP als SCORE waren geassocieerd met geschatte 10-jaars fatale CVD en sterfte door alle oorzaken, en 5-jaars ziekenhuisopname door alle oorzaken bij patiënten met T2DM, terwijl het ESC/EASD model alleen geassocieerd werd met de secundaire uitkomsten 10-jaars fatale sterfte door alle oorzaken en 5-jaars ziekenhuisopname door alle oorzaken.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Cardiovasc Diabetol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: