Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Hemorragische beroerte gerelateerd aan verhoogde mortaliteit en invaliditeit in patiënten met AF

Nieuws - 22 mrt. 2021

Hemorrhagic Strokes in Patients With Atrial Fibrilliation: The Neuro-AFib Study

Gepresenteerd op het International Stroke Conference 2021 door Edip Gurol (Boston, MA, VS)

Introductie en methoden

Er is weinig informatie beschikbaar over de frequentie en oorzaken van ischemische beroertes (IS) en hemorragische beroertes (HS) in patiënten met AF. De Neuro-AFib studie is een lopende multicenter studie die zich richt op oorzaken en mechanismen van IS en HS en het huidige management en langetermijnuitkomsten bij patiënten met AF. De door de onderzoeker gesponsorde onderzoeksstudie wordt uitgevoerd op 25 neurologieafdelingen in Noord-Amerika en heeft in totaal ~10,000 patiënten geïncludeerd in retrospectieve en prospectieve fases over 5 jaar. De retrospectieve studie die hier werd gepresenteerd, analyseerde de frequentie en tekortkomingen in de preventie van acute IS en HS bij patiënten met AF (n=6195) die werden opgenomen met een acute beroerte vanaf januari 2018 tot december 2019.

Resultaten

Conclusie

Deze voorlopige resultaten van de Neuro-Afib studie toonden significant slechtere uitkomsten aan bij HS vergeleken met IS in patiënten met AF. Het sterftecijfer in het ziekenhuis bij patiënten met AF en HS was ~3.5 keer hoger dan bij AF patiënten met IS. Patiënten die een HS kregen hadden ook een hoger risico op invaliditeit in vergelijking met patiënten die een IS doormaakten.

– Onze rapportage is gebaseerd op de informatie die wordt verstrekt tijdens ISC 2021 –

Deel deze pagina met collega's en vrienden: