Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Risico op ischemische beroerte in patiënten opgenomen met COVID-19 in de VS

Nieuws - 22 mrt. 2021

Stroke among patients hospitalized with COVID-19 in the US: Findings from the AHA COVID-19 CVD Registry

Gepresenteerd op het International Stroke Conference 2021 door Saate Shakil (Seattle, WA, VS)

Introductie en methoden

Tijdens de start van de COVID-19 pandemie in 2020 werd opgemerkt dat veel jonge patiënten zich presenteerden met beroerte in de grote vaten als een presenterend kenmerk van COVID-19. Studies toonden inconsistent risico op beroerte in patiënten met COVID-19, variërend van 0.9 tot 2.0%. Dit leidde tot de vraag wat het risico op ischemische beroerte is in patiënten opgenomen met COVID-19 in de Verenigde Staten. De studiegrootte van deze studie die gebruik maakte van het AHA COVID-19 register was 21.000 in vergelijking met 8.000 in eerdere studies. Verder onderzocht deze studie of er raciale ongelijkheden waren in ischemische beroerte in patiënten opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19.

Het AHA COVID-19 CVD register omvat data van 31,659 opgenomen patiënten met SARS-CoV-2 infectie in 160 ziekenhuizen van maart 2020 – januari 2021. Inclusie is nog steeds gaande ten tijde van de pandemie. Deze studie includeerde 21.073 opgenomen COVID-19 patiënten van maart-november 2020.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Risico op ischemische beroerte in dit cohort van het AHA COVID-19 CVD register was 0.75%, wat lager is dan gemeld in eerdere studies. COVID-19 patiënten die een ischemische beroerte hadden waren vaker ouder, man en hadden meer risicofactoren in vergelijking met COVID-19 patiënten zonder een beroerte. Uitkomsten waren slechter voor patiënten die een beroerte hadden in vergelijking met diegenen zonder een beroerte. Wat betreft raciale ongelijkheden in beroerte-incidentie onder opgenomen COVID-19 patiënten, hadden non-Hispanic zwarte patiënten een hoger risico dan andere rassen of etnische groepen.

- Onze verslaglegging is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens de ISC 2021-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: