Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

EU-goedkeuring voor nieuwe AI-technologie voor het voorspellen van hartaanvallen

Nieuws - 29 mrt. 2021

Een voorspellingstool voor hartaanvallen op basis van kunstmatige intelligentie (AI)-technologie heeft EU-goedkeuring gekregen. De tool, CaRi-Heart®, voert een analyse uit op een coronaire CT (CCTA)-scan en maakt gebruik van AI en deep-learningtechnologie om een Fat Attenuation Index Score (FAI-Score®) te produceren. De FAI-Score® geeft de de ontsteking van bloedvaten in en rond het hart weer. De analyse kan worden uitgevoerd op elke CT-hartscan. De tool kan daardoor mensen met een hoog risico op een hartaanval identificeren voordat deze plaatsvindt met behulp van CCTA-scans. Mensen die geïdentificeerd zijn met een hoog risico op een hartaanval in de toekomst kunnen vervolgens een meer gerichte behandeling krijgen en nauwkeuriger worden gevolgd om een toekomstige hartaanval te voorkomen.

De technologie werd gevalideerd in een studie die werd gefinancierd door de British Heart Foundation (BHF) [1]. Deze studie volgde ~4000 patiënten gedurende negen jaar na hun CCTA-scan. Ten minste een derde van de patiënten die een routinematige CCTA-scan ondergingen en aanvankelijk als laag risico werden beschouwd, behaalde een veel hogere risicoscore nadat de AI-tool op de scan was toegepast. Bovendien hadden patiënten met een abnormale FAI tot negen keer meer kans om binnen negen jaar te overlijden aan een hartaanval dan patiënten met een normale FAI.

Onderzoekers bekijken momenteel of deze technologie ook het risico op het ontwikkelen van beroerte en diabetes beter kan voorspellen door routinematige CT-scans te analyseren. Daarnaast wordt een AI-tool ontwikkeld om COVID-19-patiënten te identificeren die een hoog risico lopen op een toekomstige hartaanval of beroerte.

Referenties

Toon referenties

Bron: Nieuwsbericht van de BHF

Deel deze pagina met collega's en vrienden: