Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Update van EHRA practical guide over gebruik van NOACs in AF

Nieuws - 11 mei 2021

De EHRA heeft een update vrijgegeven van de 2018 versie van de Praktische Guide over het gebruik van NOACs in AF. Deze Practical Guide is bedoeld om support te geven voor veilig en effectief gebruik van NOACs in de dagelijkse praktijk. Het is een aanvulling op ESC en andere richtlijnen, die zich voornamelijk richten op wetenschappelijke bewijsvoering voor behandeling van patiënten met AF.

Hoewel van NOACs is aangetoond dat ze een verbeterde werkzaamheid/veiligheid ratio hebben, zijn er praktische aspecten aan het juiste gebruik van de individuele NOACs in veel klinische situaties. Deze zijn geformuleerd in instructies, maar ze kunnen in kleine mate verschillen van medicijn tot medicijn en van land tot land en verwarring kan ontstaan door educatietools voor artsen. Verder zijn er aspecten van NOAC gebruik die niet goed onderzocht zijn, maar relevant kunnen zijn in de klinische praktijk. Daarom is in 2013 voor de eerste keer de Practical Guide door de EHRA uitgegeven.

Praktische antwoorden op 16 klinische scenario’s (zoals over voorwaarden voor NOAC gebruik (eligibility) en dosering; praktische overwegingen voor starten en follow-up) zijn gegenereerd door een schrijversgroep. Input werd gegeven door EHRA leden, leiders van de nationale CV verenigingen, en medische experts van de producenten van de NOACs.

Vind de Practical Guide online op Europace

Deel deze pagina met collega's en vrienden: