Alcoholgebruik geassocieerd met grotere kans op een discrete AF-episode in de komende vier uur
Nieuws - 19 mei 2021Acute Alcohol Consumption And Discrete Atrial Fibrillation Events
Gepresenteerd op ACC.21 door Prof. Gregory Marcus (San Fransico, CA, VS)
Introductie en methoden
Chronisch alcoholgebruik is een risicofactor voor de eerste diagnose van AF. Bovendien melden veel patiënten dat alcoholgebruik een trigger lijkt te zijn voor discrete AF-episodes. Het Real-Time vastleggen van zowel alcoholgebruik als AF is nodig om te onderzoeken of alcohol geassocieerd is met AF-episodes.
De HOLIDAY studie includeerde 100 patiënten (gemiddelde leeftijd 64±15 jaar, 79% man, 85% wit) met paroxismale AF. Deelnemers kregen gedurende 4 weken een draagbare continue ECG monitor en een enkelband met een transdermale ethanolsensor. Deelnemers werd gevraagd om op een knop op de ECG-monitor te drukken wanneer ze een alcoholische drank dronken. Daarnaast werden vingerprikbloedonderzoeken uitgevoerd die het alcoholgebruik van de afgelopen weken weerspiegelen. Een case-crossover analyse werd uitgevoerd onder alle deelnemers die ten minste één AF-episode hadden tijdens de studieperiode van 4 weken.
Belangrijkste resultaten
- Eén glas real-time zelfgerapporteerde alcoholische drank was geassocieerd met een tweemaal grotere kans op een discrete AF-episode in de komende vier uur (OR 2.02, 95%CI 1.28-3.17, P=0.002). Twee of meer glazen real-time zelfgerapporteerde alcoholische dranken waren geassocieerd met een 3.5-maal grotere kans op een AF-episode in de komende vier uur (OR 3.58, 95%CI 1.63-7.89, P=0.002).
- Door de transdermale sensor gemeten alcohol was ook geassocieerd met het optreden van discrete AF-episodes. Elke 0.1% toename van de afgeleide piekalcoholconcentratie in het bloed in de afgelopen 12 uur was geassocieerd met een 1.38-maal grotere kans op een AF-episode (OR 1.38, 95%CI 1.04-1.83, P=0.024). Het totale oppervlak onder de curve van alcoholblootstelling in de afgelopen 12 uur was ook geassocieerd met een grotere kans op discrete AF-episodes (OR 1.14, 95%CI 1.06-1.22, per 4.7% toename in alcoholblootstelling, P<0.001).
Conclusie
De resultaten van deze studie suggereren dat slechts één glas alcoholische drank geassocieerd was met een tweemaal zo hoge kans en twee of meer alcoholische dranken waren geassocieerd met een 3.5-maal grotere kans op een AF-episode in de komende vier uur.
Discussie
De discussiant Anne Curtis (Buffalo, NY, VS) vond de studie erg indrukwekkend. Ze zei dat deze resultaten aantonen dat er een nauwe correlatie bestaat tussen alcoholgebruik en daaropvolgende AF-episodes. Alcoholgebruik is een modificeerbare factor. Vooral patiënten die proberen om terugkerende AF-episodes te vermijden, moeten zich ervan bewust zijn dat ze hier enige controle over hebben door alcoholgebruik te beperken.
-Onze verslaglegging van ACC.21 is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-
Deel deze pagina met collega's en vrienden: