Suppletie van omega-3-vetzuren geassocieerd met verhoogd risico op incidente AF
Deze meta-analyse van vijf RCT's (REDUCE-IT, ASCEND, R&P, STRENGTH en OMENI) liet zien dat suppletie van omega-3-vetzuren geassocieerd is met een verhoogd risico op incidente AF, in vergelijking met placebo.
Omega-3 fatty acids supplementation and risk of atrial fibrillation: an updated meta-analysis of randomized controlled trialsLiteratuur - Lombardi M, Carbone S, Del Buono MG et al. - Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother. 2021 Apr 28;pvab008. doi: 10.1093/ehjcvp/pvab008.
Introductie en methoden
Omega-3-vetzuren (O3FA) kunnen gebruikt worden om het risico op CV events te verminderen in volwassenen met een hoog risico op CVD en verhoogde triglyceriden. Veiligheidsresultaten van CVOT’s die de effecten van O3FA onderzochten, lieten echter zien dat AF events vaker voorkwamen bij patiënten die O3FA gebruikten, vergeleken met patiënten die placebo kregen. Deze meta-analyse onderzocht of suppletie van O3FA geassocieerd is met een verhoogd risico op incidente AF, in vergelijking met placebo.
Er werden vijf RCT's opgenomen in deze meta-analyse op studieniveau: REDUCE-IT, ASCEND, R&P, STRENGTH en OMENI [1-5]. Het primaire eindpunt van de analyse was incidente AF.
Belangrijkste resultaten
- Het random effect model liet zien dat suppletie van O3FA geassocieerd was met een verhoogd risico op het ontstaan van AF, in vergelijking met placebo (Incidence Rate Ratio [IRR] 1.37, 95%CI 1.22-1.54, P<0.001).
- Er werd geen significante heterogeniteit en geen publicatiebias gevonden.
Conclusie
Deze meta-analyse van vijf RCT’s liet zien dat O3FA suppletie, in vergelijking met placebo, geassocieerd is met een verhoogd risico op incidente AF in patiënten met verhoogde triglyceriden en een verhoogd CV risico.
Referenties
1. Bhatt DL, Steg PG, Miller M, Brinton EA, Jacobson TA, Ketchum SB, Doyle RT, Juliano RA, Jiao L, Granowitz C, Tardif J-C, Ballantyne CM; REDUCE-IT Investigators. Cardiovascular risk reduction with icosapent ethyl for hypertriglyceridemia. N Engl J Med 2019;380:11–22.
2. Kromhout D, Giltay EJ, Geleijnse JM; For the AOTG. N-3 fatty acids and cardiovascular events after myocardial infarction. N Engl J Med 2010;363:2015–2026.
3. Roncaglioni MC, Tombesi M, Avanzini F, Barlera S, Caimi V, Longoni P, Marzona I, Milani V, Silletta MG, Tognoni G, Marchioli R; Risk and Prevention Study Collaborative Group. N-3 fatty acids in patients with multiple cardiovascular risk factors. N Engl J Med 2013;368:1800–1808.
4. Nicholls SJ, Lincoff AM, Garcia M, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Ridker PM, Ray KK, Katona BG, Himmelmann A, Loss LE, Rensfeldt M, Lundström T, Agrawal R, Menon V, Wolski K, Nissen SE. Effect of high-dose omega-3 fatty acids vs corn oil on major adverse cardiovascular events in patients at high cardiovascular risk: the STRENGTH randomized clinical trial. JAMA 2020;324:2268–2280.
5. Kalstad AA, Myhre PL, Laake K, Tveit SH, Schmidt EB, Smith P, Nilsen DWT, Tveit A, Fagerland MW, Solheim S, Seljeflot I, Arnesen H; OMEMI Investigators. Effects of n-3 fatty acid supplements in elderly patients after myocardial infarction: a randomized controlled trial. Circulation 2020. https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.120.052209.
Vind dit artikel online op Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother.