Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Suppletie van omega-3-vetzuren geassocieerd met verhoogd risico op incidente AF

Omega-3 fatty acids supplementation and risk of atrial fibrillation: an updated meta-analysis of randomized controlled trials

Literatuur - Lombardi M, Carbone S, Del Buono MG et al. - Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother. 2021 Apr 28;pvab008. doi: 10.1093/ehjcvp/pvab008.

Introductie en methoden

Omega-3-vetzuren (O3FA) kunnen gebruikt worden om het risico op CV events te verminderen in volwassenen met een hoog risico op CVD en verhoogde triglyceriden. Veiligheidsresultaten van CVOT’s die de effecten van O3FA onderzochten, lieten echter zien dat AF events vaker voorkwamen bij patiënten die O3FA gebruikten, vergeleken met patiënten die placebo kregen. Deze meta-analyse onderzocht of suppletie van O3FA geassocieerd is met een verhoogd risico op incidente AF, in vergelijking met placebo.

Er werden vijf RCT's opgenomen in deze meta-analyse op studieniveau: REDUCE-IT, ASCEND, R&P, STRENGTH en OMENI [1-5]. Het primaire eindpunt van de analyse was incidente AF.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze meta-analyse van vijf RCT’s liet zien dat O3FA suppletie, in vergelijking met placebo, geassocieerd is met een verhoogd risico op incidente AF in patiënten met verhoogde triglyceriden en een verhoogd CV risico.

Referenties

Toon referenties

Vind dit artikel online op Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: