Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Percentage patiënten met HF dat wordt getest op ijzertekort is laag in real-world HF populatie

Nieuws - 30 juni 2021

Testing for iron deficiency and use of ferric carboxymaltose in patients with heart failure: Need for implementation? Data from the Swedish heart failure registry

Gepresenteerd op ESC Heart Failure 2021 door Peter Moritz Becher (Hamburg, Duitsland)

Introductie en methoden

IJzertekort is geassocieerd met een slechte prognose in HF, onafhankelijk van anemie. IV-ijzer kan uitkomsten en kwaliteit van leven verbeteren bij patiënten met HFrEF. Er is echter weinig bekend over de frequentie van testen voor ijzertekort in de klinische praktijk.

Deze studie gebruikte data van de Swedish heart failure registry om de frequentie van tests voor ijzertekort, de prevalentie van anemie en ijzertekort en het gebruik van ijzercarboxymaltose (FCM) in een real-world populatie met HF (met welke ejectiefractie dan ook) te onderzoeken.

Belangrijkste resultaten

Conclusie

In een landelijk HF-register werden 27% van de patiënten met HF getest op ijzertekort. 19% van de patiënten met HF en ijzertekort ontving FCM. Een belangrijke oorzaak van onvoldoende testen en behandeling was de afwezigheid van gelijktijdige anemie.

Discussie

De discussiant Prof. Davor Milicic (Zagreb, Kroatië) verwees naar de 2021 ESC/HFA hartfalenrichtlijn die gedeeltelijk werd gepresenteerd op het virtuele ESC HF Congres. Nieuw in deze richtlijnen is de aanbeveling om alle patiënten met HF periodiek te testen op ijzertekort. Prof. Milicic zei dat er vanaf vandaag dus geen excuus meer is om patiënten met HF niet op ijzertekort te testen.

-Onze verslaglegging van ESC Heart Failure 2021 congres is gebaseerd op de informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres-

Deel deze pagina met collega's en vrienden: