Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

SGLT2i in dagelijkse klinische praktijk verlaagt CV en nierevents in vergelijking met DPP-4i in T2DM

Nieuws - 30 juni 2021

Empagliflozin use versus dipeptidyl peptidase 4 inhibitors reduces risk of cardiovascular and renal disease among type 2 diabetes patients in routine care in Europe and Israel: EMPRISE study results

Gepresenteerd op het ESC HF congres 2021 door: Leo Niskanen (Helsinki, Finland)

Introductie en Methoden

In de EMPRISE studie werd de werkzaamheid van de SGLT2 remmer empagliflozine vergeleken met dipeptidyl peptidase-4 (DPP-4) remmers in de dagelijkse klinische praktijk in T2DM patiënten in Europa en Israël. Uitkomsten waren CV en renale werkzaamheid, veiligheid, gebruik van gezondheidszorgbronnen en kosten van empagliflozine in vergelijking met DPP-4i. Resultaten werden vergeleken met bevindingen van RCTs.

In deze studie werden uitkomsten van CV en renale werkzaamheid gerapporteerd.

Grote administratieve databases en registers in Finland, Duitsland, Spanje, Zweden en Israel van 2014-2019 werden gebruikt. Volwassenen ≥18 jaar met T2DM die voor de eerste keer startten met empagliflozine of DPP-4i werden geïncludeerd in de studie. 1:1 Propensity score matching werd toegepast. Er waren 38203 individuen die empagliflozine gebruikten en 38203 gebruikers van DPP-4i. Individuele CV werkzaamheidsuitkomsten waren ziekenhuisopname voor HF (HHF), MI, beroerte en totale sterfte. Individuele nieruitkomsten waren eindstadium nierziekte. De eerste samengestelde uitkomst was HHF en totale sterfte, de tweede samengestelde uitkomst was MI, beroerte en totale sterfte.

Belangrijkste resulaten

Conclusie

De EMPRISE studie toonde dat gebruik van empagliflozine in de dagelijkse praktijk CV en nierevents en totale sterfte verlaagde in vergelijking met gebruik van DPP-4i in patiënten met T2DM in Europa en Israël. De resultaten vullen de bevindingen van de EMPA-REG OUTCOME trial aan.

Deel deze pagina met collega's en vrienden: