Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Vroeg starten met ARNI behandeling na acuut gedecompenseerd HF goed getolereerd in HFrEF patiënten met CKD

Nieuws - 30 juni 2021

Initiation of sacubitril/valsartan in patients with renal impairment early after acute decompensated heart failure in the TRANSITION study

Gepresenteerd op het ESC HF 2021 door Ewa Straburzynska-Migaj (Poznan, Polen)

Introductie en methoden

Veel patiënten met HF hebben ook CKD. Deze patiënten hebben een hoger risico op nadelige uitkomsten tijdens de kwetsbare fase na acuut gedecompenseerde HF episodes en optitratie van HF medicatie kan een uitdaging zijn. Deze post hoc analyse onderzocht hoe succesvol optitratie en verdraagbaarheid van vroeg starten met behandeling van sacubitril/valsartan was in HFrEF patiënten met of zonder CKD.

De TRANSITION studie was een open-label, gerandomiseerde studie die een vroeg starten en opwaartse titratie van sacubitril/valsartan behandeling met starten van sacubitril/valsartan na ontslag vergeleek na acuut gedecompenseerd HF in gestabiliseerde HFrEF patiënten Deze post hoc analyse onderzocht hoe succesvol optitratie en verdraagbaarheid van vroeg starten met behandeling van sacubitril/valsartan was in HFrEF patiënten met of zonder CKD (CKD-groep n=476; non-CKD-groep n=483). Het primaire eindpunt was het bereiken van de sacubitril/valsartan streefdosis van 97/103 mg tweemaal daags 10 weken na de randomisatie. CKD was gedefinieerd als eGFR van ≥30 tot <60 mL/min/1.73m².

Belangrijkste resultaten

Conclusie

Deze post hoc analyse van de TRANSITION studie liet zien dat een vroege start en optitratie van sacubitril/valsartan na acuut gedecompenseerd HF bij HFrEF patiënten met CKD goed werd verdragen. CKD patiënten waren echter meer vatbaar voor hyperkaliëmie en nierinsufficiëntie en hebben mogelijk een langzamere optitratie nodig tijdens de kwetsbare fase na ontslag.

-Onze verslaggeving van ESC HF 2021 is gebaseerd op informatie die beschikbaar is gesteld tijdens het congres -

Deel deze pagina met collega's en vrienden: