Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Consensusdocument over frailty in de cardiologie

Nieuws - 3 aug. 2021

Een groot aantal groepen (waaronder de European Primary Care Cardiology Society [EPCCS]) zijn samengekomen en hebben een consensusdocument opgesteld over de definitie, bepaling, klinische implicaties en behandeling van frailty om te helpen bij het integreren van strategieën voor en na acute CV events. Deze uitgebreide weergave omvat poliklinische, office-gebaseerde diagnostische en therapeutische keuzes en is gebaseerd op een multidisciplinaire team aanpak van cardiologen, verpleegsters en huisartsen.

Frailty wordt gekenmerkt door een verlaagde fysiologische reserve en vermogen om homeostase te behouden wat resulteert in verhoogde kwetsbaarheid voor stressoren en verhoogd risico op nadelige uitkomsten. Frailty verhoogt CV morbiditeit en mortaliteit in patiënten met en zonder CVD en is in toenemende mate erkend als klinisch relevant in CVD. Over het algemeen krijgt het meer aandacht door het ouder worden van de populatie, de implicaties voor klinische praktijk, de mogelijkheid om versnelde klinische achtergang te verlangzamen, en de impact op gezondheidszorgsystemen. Maar er zijn onduidelijkheden over definities, screening, bepaling en behandeling van frailty. Ook kan de last van frailty componenten verschillend zijn in types van CVD en in verschillende settingen. Er is daarom behoefte aan begeleiding over identificatie en behandeling van frailty zodat cardiologen klinische beslissingen en therapeutische keuzes meer op maat kunnen maken in poliklinische patiënten.

Vind dit artikel online op Eur J Prev Cardiol

Deel deze pagina met collega's en vrienden: