Cardiovasculaire Geneeskunde.nl

Stapsgewijze aanpak voor preventiedoelen in 2021 richtlijn over CVD preventie

Nieuws - 31 aug. 2021

Gepresenteerd op het digitale ESC Congres 2021, met als voorzitters Frank Visseren (Utrecht), Colin Baigent (Oxford, VK) en Konstantinos Koskinas (Bern, Zwitserland).

-

De Task Force had als doel om 1 guideline voor allen te maken, zowel voor eerstelijns zorg als ziekenhuiszorg, om de klinische praktijk te volgen en te ondersteunen. Ze hadden ook als doel om meer gepersonaliseerde CVD preventie in de richtlijn op te nemen, in plaats van een ‘one-size fits all’.

De richtlijn bestaat uit aanbevelingen voor CVD preventie op het individuele niveau en op populatie niveau. Op het individuele niveau zijn ze gericht op schijnbaar gezonde mensen, patiënten met vastgestelde ASCVD, patiënten met diabetes, familiaire hypercholesterolemie, en chronische nierschade. Aanbevelingen op populatie niveau zijn richt op volksgezondheidbeleid, interventies en milieu.

Streefwaarden voor LDL-c, andere lipiden, bloeddruk en glycemische regulatie blijven onveranderd in de nieuwe richtlijn in vergelijking met recente ESC richtlijnen over dyslipidemie, hypertensie en diabetes. Nieuw is de introductie van een stapsgewijze aanpak om preventieve behandelingen te intensiveren, terwijl voordeel, andere condities, psychosociale factoren en voorkeuren van de patiënt in acht worden genomen. Stap 1 bestaat uit preventie streefwaarden voor allen en stap 2 uit geïntensifieerde preventie en behandeldoelen, op maat gebaseerd op 10-jaars risico op CVD. Een andere nieuwe sectie besteedt aandacht aan de communicatie van risico in het proces van gedeelde besluitvorming zodat individuen hun risico begrijpen, de verwachte risicoreductie met behandelingen, de voors en tegens van interventie en hun individuele prioriteiten.

Andere nieuwe concepten in de 2021 richtlijn omvatten

De nieuwe richtlijn over CVD preventie in de klinische praktijk werd tegelijkertijd gepubliceerd in Eur Heart J. Bekijk een video van prof. Visseren over de nieuwe richtlijn

Deel deze pagina met collega's en vrienden: